Danmark har modtaget flere syriske flygtninge end 15 EU-lande tilsammen

Siden januar 2012 har Danmark modtaget flere syriske flygtninge end 15 andre EU-lande har modtaget tilsammen.

Danmark har i perioden 1. januar 2012 til 1. september 2014 modtaget flere syriske flygtninge end de 15 EU-lande, som kan ses i grafikken, har modtaget tilsammen.

Det viser en analyse af tal fra EU-kommissionens statistiske tjeneste Eurostat, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har foretaget.

- Sverige var tidligt ude og sige, at de ville give beskyttelse til alle, der nåede Sverige fra Syrien. Det kan betyde noget for tilstrømningen til Danmark. Man skal igennem Danmark for at nå til Sverige. Hvis de bliver opdaget her, så er de nødt til at søge asyl her, siger seniorforsker ved DIIS Ninna Nyberg Sørensen.

Flygtninge følger ofte bestemte ruter og hører fra menneskesmuglere og fra bekendte, hvor det er muligt at få asyl. Men det kan ikke forklare den store tilstrømning til Danmark, siger Ninna Nyberg Sørensen:

- Den store tilstrømning til Danmark kan ikke skyldes dette – fordi dansk flygtningepolitik er meget restriktiv.

FN anerkender Danmarks indsats overfor syriske flygtninge.

- Danmark gør det godt, både når det gælder asyl til flygtninge og at yde økonomisk støtte i nærområderne, siger Markku Aikomus, talsmand for FN`s Flygtningehøjkommissariats regionale kontor for Nordeuropa (UNHCR) til DR Nyheder.

UNHCR: Alle kan gøre mere

5.935 syriske flygtninge har i den nævnte periode banket på Danmarks dør og bedt om asyl. I samme periode har 4.865 syrere bedt om asyl i de andre 15 EU-lande tilsammen.

Tallene viser udelukkende, hvor mange syrere, der kommer til landene og intet om, hvor mange der opnår asyl.

- Det er rigtigt, at der er stor forskel på, hvor mange flygtninge de Europæiske lande modtager. Vi opfordrer de lande, der tager færrest, til at tage flere, siger Markku Aikomus fra UNHCR til DR.

Han peger på, at antallet af flygtninge lige nu er det højeste siden 2. Verdenskrig, og at alle lande kan gøre mere.

- 86 procent af alle flygtninge i verden befinder sig i U-lande, der er dårligst i stand til at hjælpe. Så alle rige lande bør og kan gøre mere, siger Markku Aikomus fra til DR.

Danmark på femteplads i Europa

Danmark har i perioden 1. januar 2012 til 1. september 2014 modtaget 5.935 syriske flygtninge. Det svarer til, at vi har modtaget 1,05 syrisk flygtning pr. 1000 indbyggere i Danmark.

I hele Europa er der ifølge Eurostat kun fire andre lande, der har modtaget flere syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere, mens 27 europæiske lande har modtaget færre.

Opgørelsen viser flygtningetal fra de 28 EU-lande plus Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein.

Tallene viser alene, hvor mange syriske flygtninge, der i perioden har banket på døren og dermed skal have deres sager behandlet i de enkelte lande. De siger intet om, hvor mange der opnår asyl, eller hvordan de bliver behandlet i landene.

UNHCR: Forskel på landenes asylberedskab

FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR peger på, at flygtninge søger til de lande, hvor asylsystemet og integrationen af fremmede fungerer bedst.

- Nogle lande har ry for at behandle flygtninge godt og for at have velfungerende asylsystemer og programmer for integration. Det er med til at tiltrække flygtninge og til at skabe forskelle på, hvor mange flygtninge der kommer til de forskellige lande, siger Markku Aikomus, talsmand for UNHCR i Nordeuropa til DR Nyheder.

Sverige topper listen

Sverige har modtaget næsten fem syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere siden januar 2012, og broderlandet ligger dermed helt i top.

Sverige har altså modtaget næsten fem gange så mange syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere som Danmark.

- Når så mange syriske flygtninge kommer til Sverige, skyldes det blandt andet, at der i forvejen er mange syrere i Sverige. Så flygtningene søger dertil, hvor de har familie eller venner i forvejen. Og så har Sverige ry for at behandle fremmede godt og for at have et godt asylsystem, siger Markku Aikomus, talsmand for UNHCR i Nordeuropa til DR Nyheder.

Også Cypern, Malta og Bulgarien har modtaget flere syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere end Danmark.

Listens bundskrabere

Helt i bunden af listen ligger Liechtenstein, der slet ikke har fået besøg af syriske flygtninge.

Men også store lande som Frankrig, Italien og Storbritannien modtager væsentligt færre syriske flygtninge pr. 1000 indbyggere end for eksempel Danmark.

UNHCR arbejder på at få de europæiske lande til at løfte en større del af det massive syiske flygtningeproblem og har lavet en rapport om, hvad Europa kan gøre. Se rapporten her.

 • Jordan huser 650.000 flygtninge. Godt 120.000 af dem bor i verdens næststørste flygtningelejr, Zaatari. De jordanske myndigheder har stillet området til rådighed og sørger også for sikkerheden i lejren. (Foto: Mandel Ngan © Scanpix)
 • Jordan har et indbyggertal på 6,5 millioner. Derudover bor 650.000 flygtninge i landet - en stor del af dem kommer fra Syrien. Økonomien i Jordan er under pres, og det samme er infrastrukturen, når det kommer til vand, elektricitet og renovation. Også uddannelses- og sundhedssystemet er presset. (Foto: Mads Nissen © Scanpix)
 • Zaatari-lejren ligger tæt på grænsen mellem Syrien og Jordan og er den næststørste flygtningelejr i verden. (Foto: Khalil Mazraa © Scanpix)
 • I september sidste år besøgte Tue Blædel, der er journalist på P3 Nyhederne, Zaatari-lejren i Jordan, hvor han mødte Abu Allah-familien på billedet. Indtil de flygtede, havde de et stort bageri i Deraa i Syrien. Nu laver de brød på jorden, som de sælger for at overleve i Zaatari-lejren. (Foto: Tue Blædel © DR)
 • 'De to var blandt en gruppe mænd der lige var ankommet til lejren uden deres familier som enten var døde eller forsvundet, derfor havde de fundet sammen og hjalp hinanden. Manden i kørestolen havde fået granatsplinter i låret, og var ved at blive hjulpet hen på det nærmeste toilet,' skriver DR-journalist Tue Blædel til billedet, som han tog under et besøg i Zaatari-lejren i Jordan. (Foto: Tue Blædel © DR)
 • Alle ejendele af pakket ned i kufferter og poser, når syrere ankommer til Zaatari-lejren i Jordan. (Foto: Tue Blædel © DR)
 • Godt en million syrere har krydset grænsen til Libanon. I den sydlige del af landet er det ikke usædvanligt, at der opstår kampe mellem den libanesiske shia-milits Hizbollah og oprørsgrupper fra Syrien. Her er et sammenstød endt i, at en flygtningelejr i Arsal er delvist brændt ned. (© Scanpix)
 • Cirka fire millioner mennesker bor i Libanon, men derudover skal der lægges en million flygtninge fra Syrien til. Det høje antal flygtninge påvirker både den økonomiske, politiske og sociale stabilitet i landet. (Foto: Jamal Saidi © Scanpix)
 • Havnebyen Tripoli i det nordlige Libanon lider, ligesom resten af landet, under det store antal flygtninge, som har påvirket på den økonomiske, politiske og sociale stabiliet i landet. På grænseområderne til Syrien opstår der ofte kampe, som skyller ind fra det borgerkrigshærgede land. (© Scanpix)
 • I slutningen af september endte et sammenstød mellem oprørsgrupper i den sydlibanesiske by Arsal med at en flygtningelejr blev sat i flammer. (© Scanpix)
 • Også Irak tager imod flygtninge, mens den jihadistiske gruppe Islamisk Stat vinder frem. Hundreder af telte er blevet sat op Ayden-lejren i byen Khanaqin, som ligger 160 kilometer nordøst for Bagdad. (Foto: Safin Hamed © Scanpix)
 • Irakere er flygtet fra de hellige krigere fra gruppen Islamisk Stat og søger tilflugt i en flygtningelejr i det nordøstlige Irak. (Foto: Safin Hamed © Scanpix)
 • En kvinde fra yazidi-minoriteten er drevet på flugt til Bajed Kadal-lejren i Irak, da gruppen Islamisk Stat iværksatte en offensiv i Sinjar i september. (Foto: Youssef Boudlal © Scanpix)
 • Tyrkiet har taget imod i omegnen af en million syrere på flugt, og hundredetusinder kommer til i disse dage, hvor Islamisk Stat vinder frem i det nordlige Syrien og Irak. Landet har cirka 75 millioner indbyggere. (Foto: Ozan Kose © Scanpix)
 • Sidste år havde flygtninge i den libanesiske Bekaa-dal store problemer med at modstå kulden, da vinteren begyndte at presse sig på. (Foto: AFP © Scanpix)
1 / 15
Facebook
Twitter