Danmark lukker sin ambassade i Afghanistan: Taliban rykker hurtigere frem, end vi havde frygtet

Et bredt flertal af Folketinget har besluttet at evakuere 45 ansatte og deres pårørende fra ambassaden i Kabul.

Ambassaden i Kabul lukker midlertidigt. (Foto: © OMAR SOBHANI, Ritzau Scanpix)

- Taliban rykker frem i hele landet, og det går hurtigere, end de fleste havde frygtet. Derfor må vi tage de nødvendige skridt.

Sådan lød det i dag fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han oplyste om, at sikkerhedssituationen i Afghanistan nu tvinger Danmark til midlertidigt at lukke sin ambassade i den afghanske hovedstad Kabul.

Udenrigsministeren kunne af sikkerhedshensyn ikke oplyse præcis, hvornår den danske ambassade lukker, men han oplyste dog, at det vil ske "inden for kort tid".

Udenrigsminister Jeppe Kofod opfordrede i dag alle danskere til at forlade Afghanistan. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Han kom samtidig med en klar opfordring til de danskere, der opholder sig i Afghanistan.

- Alle danskere, der opholder sig i Afghanistan, bør forlade landet. Det er en meget alvorlig situation.

Meldingen kommer, efter et bredt flertal af Folketinget onsdag besluttede at hente 45 ansatte på ambassaden i Kabul til Danmark sammen med deres ægtefæller og børn under 18.

I alt drejer det sig om cirka 200 personer.

Den beslutning har fået krtik fra blandt andet flere danske veteraner for ikke at hjælpe nok af de tolke og lokalt ansatte, der har hjulpet Danmark i Afghanistan.

USA sender tropper for at hjælpe med evakuering

I går besluttede USA og Storbritannien at sende henholdsvis 3.000 og 600 soldater til Kabul for at få evakueret ambassadepersonale og statsborgere.

Om de skal assistere med evakueringen, kunne Jeppe Kofod ikke komme nærmere ind på.

Hvordan kommer de helt konkret ud? Skal de flyves ud af amerikanerne, eller skal vi selv sende soldater?

- Der må jeg desværre sige, at af hensyn til sikkerhed og logistik kan jeg ikke komme ind på de detaljer, lød det fra udenrigsministeren.

Taliban på kraftig fremmarch

Taliban har været på kraftig fremmarch i Afghanistan, siden USA og landets Nato-allierede i foråret trak sig ud af Afghanistan, og den seneste uge er et tocifret antal provinshovedstæder faldet.

Nu nærmer Taliban sig hovedstaden, Kabul.

- Det går usandsynligt hurtigt med den her fremmarch, siger DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, der befinder sig i Kabul.

Sikkedhedssituation i Afghanistan har fået den afghanske regering til midlertidigt at suspendere modtagelsen af tvangshjemsendte borgere på grund af sikkerhedssituationen i landet.

Som en reaktion på det har man besluttet, at Danmark ikke vil tvangshjemsende afviste asylansøgere til Afghanistan frem til den 8. oktober.

Også Norge valgte fredag at lukke sin ambassade i Kabul. Samtidig evakuerer man de ansatte på ambassaden og deres familier, sider udenrigsminister Ine Eriksen Søreide på et pressemøde.