Danmark skal hente hele 274 containere med kemi ud af Syrien

Den danske flåde er nu parat til at transportere kemiske stoffer ud af Syrien i samarbejde med Norge. Et fragtskib og krigsskibet Esbern Snare ligger klar på Cypern.

274 containere med kemiske stoffer, hvoraf mindst 150 af dem indeholder de giftigste komponenter til nervegasserne Sarin og VX, samt allerede udviklet sennepsgas.

Mere end 1300 tons kemiske komponenter skal transporteres væk fra Syrien af et dansk handelsskib under beskyttelse af krigsskibet Esbern Snare med hjælp af to norske skibe.

I årevis og indtil for nylig nægtede Syriens præsident Bashar al-Assad at råde over kemiske våben.

Ikke desto mindre står Danmark og Norge nu for at hente tonsvis af de giftigste stoffer ud af Syrien.

Folk fra Told og Skat er også med

Besætningen på Esbern Snare består af en broget skare af flådens folk, specialister i kemiske stoffer, frømænd, der skal beskytte fragtskibet på vej til og inde i land.

Der er sågar repræsentanter fra Told og Skat, der skal scanne containernes indhold, når de ankommer til kajen i Syriens Latakia Havn.

Så snart danskerne får at vide, at de første containere er på vej til havnen via usikre veje gennem borgerkrigen i Syrien, sejler de mod Latakia.

Lægger kun til kort tid ad gangen

Men fragtskibet og Esbern Snare forbliver af sikkerhedsmæssige årsager ikke i havn og venter på de næste containere, der vil ankomme løbende.

- Det er hensigtsmæssigt, at vi forlægger ud og ind af havnen, hver gang der er containere klar, således at vi også får fjernet de syriske stoffer fra Syrien i den takt, de kommer ned til havnen, siger stabschef Steen Balslev.

Stabschef på Esbern Snare, Steen Balslev. (Foto: © Puk Damsgård, DR)

Det er det syriske regime, der står for sikkerheden på selve havnen og langs containernes rute inde på land.

Skal beskytte i tilfælde af udslip

FN har ingen repræsentanter med langs landruten, og derfor er det vigtigt, at der foregår kontrol med containerne og deres indhold, når de ankommer til havnen. Det skal bl.a. scanneren fra Told og Skat være med til.

- Vi kontrollerer, at det der er i containerne rent faktisk, er det som vi forventer, der skal være, siger Steen Balslev.

Gasmasker og sikkerhedsdragter er slæbt om bord inklusive særligt udstyr, der kan måle gasarter og dampe.

Stabschef på Esbern Snare, Steen Balslev. (Foto: © Puk Damsgård, DR)

Esbern Snare skal udover at beskytte fragtskibet også stå klar med beredskab i tilfælde af en ulykke, udslip eller brand ombord.

Få dage til deadline for at få stofferne ud

Danskernes indsats sker som en del af en større mission, der skal gøre Syrien fri for kemiske våben inden næste sommer.

En FN-resolution blev vedtaget efter et omfattende giftgasangreb med nervegassen Sarin omkring Damaskus i august – det skete efter, at USA havde truet med at angribe Syrien.

Allerede om få dage den 31. december udløber den officielle deadline for at få de giftigste og farligste stoffer ud af Syrien.

Farefulde veje til havnen

Men organisationen bag fjernelsen af kemiske våben, OPCW, har allerede for to uger siden meldt ud, at der muligvis sker en mindre forsinkelse.

Det skyldes blandt andet, at de kemiske stoffer skal transporteres af usikre veje i Syrien med risiko for angreb fra oprørsgrupper og andre aktører i krigen.

På trods af at det ser ud til at Syriens kemiske våben er på vej ud, fortsætter krigen med uformindsket styrke med konventionelle våben, og FN har anslået, at over halvdelen af den syriske befolkning har brug for hjælp.