Danmark spænder ben for nye dagpengeregler: ’Det er meget usædvanligt’

De nye dagpengeregler går nu en uvis fremtid i møde.

De nye dagpengeregler har mødt stor kritik i Danmark. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det var egentlig meningen, at det fremover skulle blive lettere for EU-borgere, der arbejder i Danmark, at få adgang til danske dagpenge.

Men nu går EU’s nye dagpengeregler en uvis fremtid i møde, efter at det i 11. time lykkedes Danmark og en række andre medlemslande at spænde ben for forslaget.

- Det er meget usædvanligt, at det er blevet stemt ned så sent i processen, hvor der er faldet en aftale på plads. Nu er det uvist, hvordan forslaget lander. Hvis det da overhovedet lander, forklarer DR’s EU-korrespondent, Karin Axelsson.

De nye dagpengeregler har været længe undervejs, og de er en del af den store revision af EU’s forordning 883, som skal sikre EU-borgernes sociale rettigheder, hvis de får arbejde i et andet medlemsland.

EU’s medlemslande havde egentlig forhandlet en aftale på plads med Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen, og kompromisset skulle blot godkendes i Ministerrådet i sidste uge.

Men her lykkedes det Danmark, Tyskland, Belgien og en række andre lande at samle et såkaldt blokerende mindretal – det vil sige mindst fire lande, der tilsammen repræsenterer mere end 35 procent af EU’s befolkning – mod aftalen, og derfor blev den ikke godkendt.

- Normalt plejer landene at respektere det kompromis, der er blevet indgået. Men nu skal den rumænske regering, der har formandskabet for EU, se, om de kan finde fodslag for en ny aftale, siger Karin Axelsson.

Men det er ikke nogen let opgave, for selvom flere lande stemte imod, var der forskellige grunde til det.

Dagpenge-reglerne er blot en lille del af en større revision. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Flere årsager til nej

Den danske anke mod aftalen har handlet om netop dagpengene.

Ifølge de nye regler skal arbejdstagere fra andre EU-lande blandt andet kunne få adgang til danske dagpenge efter én måneds opsparing i en dansk a-kasse, hvis de forinden har været arbejdsløshedsforsikret et helt år i et andet EU-land.

I dag er det efter tre måneders opsparing i Danmark, og det har mødt kritik fra stort set alle politiske partier på Christiansborg, der mener, det er unfair for danske arbejdere. De skal spare op i ét år i en a-kasse for at få adgang til dagpenge.

Den tyske regering er også imod forordningen, men det skyldes, at de fremover vil få økonomisk ansvar for de franske grænsearbejdere, der arbejder i Tyskland.

- Det er et kæmpestort lovkompleks, og hvis det skal ændres, vil det også kræve nye forhandlinger med Europa-Parlamentet. Derfor er det umuligt at sige, hvor det ender, forklarer Karin Axelsson og tilføjer, at det har været den danske regerings mål at trække forhandlingerne i langdrag.

- Det ser ud til, at det er lykkedes, siger hun.

Den danske regering er da også glad for, at forslaget er blevet forkastet.

- Det er ikke det samme som, at planerne om nye dagpengeregler er skrottet, men det giver da fornyet håb om, at hele processen kan blive trukket så meget, at det er det nye EU-Parlament og den nye EU-Kommission, der skal tage stilling, udtalte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk