Danmark stjæler fokus i stor tv-debat i USA

Bernie Sanders og Hillary Clinton diskuterer, hvorvidt USA skal ligne Danmark mere.

Bernie Sanders fremhævede Danmark som et land, det er værd at efterligne. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Selvom nattens debat mellem Demokraternes fem præsidentkandidater handlede om, hvem der fremover skal lede USA fremover, kom Danmark til at fylde en hel del i begyndelsen af tv-debatten.

Senator Bernie Sanders, der kalder sig demokratisk socialist, fremhævede Danmark som et land, USA bør bestræbe sig på at efterligne på mange områder.

- Se på lande om Danmark, Sverige og Norge. Vi bør lære fra lande som dem, siger Sanders med henvisning til barselsorlov, lighed og sociale normer.

Vi er ikke Danmark Han betegnede blandt andet USA's økonomi som "kasino-kapitalisme", hvor "57 procent af indtægterne går til den rigeste procent".

Den udtalelse samlede favoritten Hillary Clinton op med det samme.

- Når jeg tænker på kapitalisme, tænker jeg på alle de små virksomheder, som vi har været med til at starte. Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er Amerikas Forenede Stater, siger hun.

Våbenkontrol og udenrigspolitik Debatten i Las Vegas drejede sig i den første halvdel desuden om våbenkontrol og udenrigspolitik.

Bernie Sanders, der ikke har været i militæret, sagde, at militær magt altid skal være sidste udvej - og USA skal aldrig gå alene.

Hillary Clinton måtte forsvare sine beslutninger i forhold til Afghanistan og Libyen, mens hun var udenrigsminister.

Aftenens største bifald gik uden sammenligning til Bernie Sanders, da han sagde, at han og den amerikanske befolkning var "damn tired" af at høre om Clintons meget omtalte e-mail-sag.

Det fik publikum i Las Vegas til at rejse sig op og klappe i hænderne.

/ritzau/

Facebook
Twitter