Danmark tager førstepladsen i ligestilling - men der er stadig lang vej endnu

Ny rapport giver Danmark toppoint i ligestilling. Kønsforsker undrer sig over, at vi slår vores nordiske naboer.

Ingen lande står til at nå målet om ligestilling inden 2030. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

I Danmark har kvinderne det lidt bedre end i resten af verden.

Sådan er konklusionen i en ny undersøgelse over kvinders rettigheder i 129 lande, hvor Danmark tager førstepladsen.

Målingen, der blev offentliggjort mandag, rangerer hvert enkelt land på en skala mellem 0 og 100 i forhold til, hvor langt de hver især er kommet med at implementere ligestilling mellem kønnene - 100 er komplet ligestilling.

Her topper Danmark med en score på 89,3 efterfulgt af de øvrige nordiske lande Finland, Sverige og Norge.

Målingen er lavet ud fra FN's verdensmål om lighed mellem kønnene, der måler på alt fra, hvorvidt et land har lovgivning, der fremmer ligestilling, til lige muligheder på arbejdsmarkedet og beskyttelse mod vold og tvangsægteskaber.

Topplaceringen skyldes blandt andet, at Danmark, i modsætning til mange andre lande, er et godt sted at gøre karriere som kvinde, siger kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke.

- Her er god mulighed for, at kvinder kan være på arbejdsmarkedet, fordi vi har børnehaver og vuggestuer, så mødre ikke behøver at gå hjemme og passe børn, siger han.

- Man skal ikke længere end til Tyskland, før det ikke er en realitet.

Og selvom Danmark stadig ikke er helt i mål, er der en "positiv mentalitet" omkring ligestilling i Danmark, siger han.

- Her er det en selvfølge, at kvinder kan have en karriere, og at mænd godt må tage del i børnepasningen.

Danmark er blandt de blot 21 ud af 129 lande på listen, der scorer over 80 point.

Ingen lande står til at nå ligestilling inden 2030

Trods den høje score har Danmark dog ikke tid til at hvile på laurbærrene, hvis man skal tro folkene bag rapporten, der påpeger, at ikke et eneste land kan se sig fri for problemer på ligestillingsfronten.

Ingen af de 129 lande, der indgår i målingen, står til at nå komplet ligestilling inden 2030, sådan som FN's verdensmål ellers dikterer det, lyder konklusionen.

Danmark halter for eksempel bagefter både Georgien, Kazakhstan og Litauen i forhold til, hvor mange kvinder der er i uddannelse.

I Danmark sidder også færre kvinder i Folketinget end i Senegal og Rwandas parlamenter, selvom Danmark er væsentligt mere velstillet - en faktor, der som regel kædes sammen med bedre kvinderettigheder, påpeges det i rapporten.

- Jeg ser ikke nogle lande tage den ambitiøse handling, der er brug for, siger direktør i organisationen bag rapporten Alison Holder.

Den gennemsnitlige score for de 129 lande, der indgår i målingen, er 65,7 ud af 100, hvilket ikke er godt, påpeger rapporten, der kalder en score på over 90 point god, mens en score under 59 er meget dårlig.

- Tæt på 40 procent af verdens piger og kvinder - 1,4 milliarder - bor i lande, der fejler på ligestillingen, og yderligere 1,4 milliarder bor i lande, der kun lige består.

Kønsforsker: Overraskende, at Danmark ligger i top

Kønsforsker Kenneth Reinicke er enig i kritikken fra organisationen.

Og på trods af, at han anerkender, at Danmark ligger højt placeret, er han forbavset over, at vi slår vores nordiske naboer, som ifølge ham arbejder væsentligt mere systematisk med at fremme ligestilling.

- Vi har ikke vedtaget øremærket barsel til mænd, vi vil ikke kriminalisere sexkunder, og vi tøver generelt med at indføre kvindekvoter, ligesom man for eksempel har gjort det i Norge.

- I modsætning til andre nordiske lande er Danmark meget tilbageholdende med at tage instrumenter i brug, som vi ved fremmer ligestillingen, siger han og kalder det "meget symptomatisk", at der ikke har været nogen tale om ligestilling i den nuværende valgkamp.

Han ville selv give Danmark en score på mellem 70-80 på ranglisten.