Danmark vil bruge 50 millioner euro på kampen mod corona

Verdenssamfundet nåede næsten i mål med at sikre 56 milliarder kroner til at bekæmpe coronavirus.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltog via videolink fra København. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

50 millioner euro eller godt 370 millioner kroner. Det har Danmark nu forpligtet sig til at bruge på fælleskampen for blandt andet at udvikle en vaccine mod coronavirusset.

- Intet land, ingen virksomhed og ingen organisation kan vinde denne kamp alene. Vi bliver nødt til at stå sammen, dele vores viden og løsninger. Og vi har brug for en samlet, strategisk tilgang til forskningen, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) her til eftermiddag på et videolink fra København.

- Lad os på afstand stå sammen - og sammen skabe en bedre fremtid, tilføjede hun.

Dagens donorkonference var et globalt initiativ, som Europa-Kommissionen har stået for at organisere. Målet var at sikre, at verdenssamfundet forpligter sig til at bruge knap 56 milliarder kroner til at forebygge, diagnosticere og behandle coronavirusset. Og alle lande skal kunne drage nytte af de resultater, man når frem til.

Nåede næsten i mål

Konferencen blev skudt i gang mandag klokken 15.00, og eftermiddagen igennem gav en række lande, internationale organisationer, virksomheder og enkeltpersoner tilsagn om millionstøtte til kampen mod Covid-19.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som også var ordstyrer, gav tilsagn om, at kommissionen vil bruge mere end ti milliarder kroner på sagen. Tyskland fulgte trop med cirka 3,9 milliarder kroner, mens Storbritannien vil bruge 3,3 milliarder kroner.

Italien og Spanien, som er to af de lande, der er blevet hårdest ramt af smitten, meddelte begge, at de vil bruge knap 750 millioner kroner på at bekæmpe Covid-19. Og sangerinden Madonna donerede 6,8 millioner kroner.

Efter tre timer havde de forskellige aktører givet tilsagn om at bruge godt 55 milliarder kroner på at bekæmpe krisen, som indtil videre har kostet flere end 247.000 mennesker livet på verdensplan.

Kommissionsformanden understregede, at dagens donorkonference blot er begyndelsen på "det maraton, der nu ligger foran os".

- Vi har brug for, at alle kommer med ombord, sagde Ursula von der Leyen.

Hverken Rusland eller USA deltog i donorkonferencen.