Danmark vil donere F-16-fly til Ukraine

Sammen med Holland vil Danmark sende et ukendt antal kampfly til Ukraine, oplyser Forsvarsministeriet.

Danmark og Holland lover nu at donere F-16-kampfly til Ukraine. De to lande står i forvejen i spidsen for træningen af ukrainske piloter. (Foto: © SERGEI GAPON, Ritzau Scanpix)

Forleden gav USA grønt lys til, at F-16-kampfly må doneres til Ukraine, og i dag kommer så de første løfter om donationer. Danmark og Nederlandene vil donere F-16-fly til Ukraine.

Kampflyene har længe været efterspurgt af Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskyj. Under et besøg i Holland takker han for løftet om en donation.

- Hvert våben redder liv. Vi takker for hver enhed, der bliver doneret, siger den ukrainske præsident Zelenskyj.

Ifølge Zelenskyj vil antallet af fly, som Ukraine modtager, blive aftalt, når ukrainske piloter og ingeniører har modtaget træning i at betjene og servicere F-16-flyene.

Ifølge Ukraines forsvarsminister, Oleksej Reznikov, er den træning allerede påbegyndt.

Urokkelig støtte

Med donationen af kampfly går Danmark og Holland forrest i støtten til Ukraine, der har været under invasionen af Rusland siden februar sidste år.

Danmark står sammen med Holland også i spidsen for træningen af ukrainsk personel i F-16-flyene. Det blev annonceret på Nato-topmødet i Vilnius sidste måned.

- Det gør mig stolt, at Danmark sammen med Nederlandene vil donere F-16-kampfly til Ukraines frihedskamp mod Rusland og deres meningsløse aggression. Danmarks støtte til Ukraine er urokkelig, og med donationen af F-16-fly går Danmark nu forrest, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Hvor mange F-16-fly Ukraine kan se frem til, er endnu ikke afgjort, fortæller Hollands premierminister, Mark Rutte, på et pressemøde med Zelenskyj.

- Jeg kan ikke give jer det præcise antal, men vi arbejder ud fra det faktum, at vi i øjeblikket har 42 fly på lager her i landet, siger Mark Rutte.

Muligt præsidentbesøg i Danmark

Træningen af de ukrainske piloter, ingeniører og teknikere skal foregår på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Flyvestationen har dag besøg af statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Elleman-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Også Kronprinsesse Mary besøger Sønderjylland i dag. I eftermiddag deltager hun i en dansk-ukrainsk gudstjeneste i Haderslev Domkirke.

Ifølge DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, er det muligt, at præsident Zelenskyj vil besøge Flyvestation Skrydstrup i dag.

- Det ville undre mig, hvis det, der skal til at ske senere, kommer til at handle om andet end donationen af F-16-fly, siger Mads Korsager.

- Der står to F-16-fly stillet op helt pænt. Det er nærliggende at forvente, at præsident Zelenskyj kommer forbi. Men helt officielt ved vi det ikke.

I Danmark er F-16-flyene på vej på pension, men for Ukraine vil de sofistikerede, amerikansk-producerede kampfly være en mærkbar opgradering af luftforsvaret. Hvordan kan du se i en explainer herunder.