Danmark vil selv bestemme over grænsekontrol

Regeringen vil kunne indføre grænsekontrol i længere tid end i dag - uden at bede om lov.

Den danske grænsekontrol blev i forgårs forlænget frem til den 12. maj næsten år. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Danmark ønsker sammen med en række andre EU-lande at ændre reglerne for, hvor længe man kan have grænsekontrol og for, hvordan landene kan indføre det.

Tyskland, Sverige og Danmark beder om nye regler på et møde mellem EU-landenes justits- og indenrigsministre i Luxembourg i dag.

- Det vigtigste med danske øjne er, at vi så fleksibelt som muligt selv kan bestemme, hvornår der skal være grænsekontrol, hvis det er nødvendigt, sagde integrationsminister Inger Støjberg (V) før mødet.

Vil ikke spørge om lov

På mødet skal ministrene diskutere et forslag om at ændre netop reglerne for at bede om grænsekontrol.

Forslaget kommer fra Europa-Kommissionen og indebærer, at landene fremover skal kunne udvide perioden for midlertidig grænsekontrol uden at spørge Kommissionen om lov først.

- Dagen skal bruges på at få boret ud, hvad der helt konkret ligger i Kommissionens forslag og diskutere det godt og grundigt igennem, lød det fra integrationsministeren.

Op til fem års grænsekontrol

Mere konkret er Europa-Kommissionens forslag at udvide perioden fra et halvt til et helt år, hvis et land er udsat for det, Kommissionen kalder en sikkerhedstrussel under udvikling.

Herefter kan EU-landene i fællesskab give et land lov til at forlænge perioden i op til to år, hvis landet kan bevise, at der stadig er en sikkerhedstrussel. Og der er mulighed for yderligere to års forlængelse, hvis sikkerheden ved EU’s ydre grænser halter.

I alt giver det mulighed for grænsekontrol i fem år, hvis kriterierne opfyldes.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men vi kunne have ønsket os mere i forhold til længden af den grænsekontrol, man kan indføre, lød det fra Støjberg.

Efter flygtningestrøm

Udover ønsket om at ændre selve reglerne har Danmark på linje med Tyskland, Østrig, Norge og Sverige meddelt Europa-Kommissionen, at man vil forlænge grænsekontrollen til efter november, hvor den nuværende periode udløber.

Den blev indført, efter at tusinder af migranter og asylansøgere ankom fra Balkan-landene for to år siden.

Over 1,7 millioner mennesker fra Mellemøsten og Afrika er rejst til Europa siden 2014. Men efter en kraftig stigning af migranter i 2015 er antallet faldet – blandt andet efter at EU sidste år indgik en aftale med Tyrkiet om at standse migranterne på deres vej over Middelhavet.