Danmarks ambassadør: Brasiliens nye præsident er upopulær og reformivrig

Præsident Michel Temer har en stor opgave foran sig, fortæller Danmarks ambassadør i Brasilien.

"Stol på mig", sagde Michel Temer i sin tale, da han blev taget i ed som fungerende præsident i Brasilien 12. maj 2016. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Michel Temer, der har fungeret som Brasiliens midlertidige præsident siden 12. maj, kan nu droppe "midlertidig" i sin titel.

Det brasilianske senat i hovedstaden Brasilia har nemlig stemt i rigsretssagen mod den suspenderede præsident, Dilma Rousseff, og afgjort, at hun er skyldig i at have pyntet på de offentlige budgetter op mod et valg. Dermed er Dilma Rousseff færdig som præsident og bandlyst fra at besidde et politisk embede i Brasilien de næste otte år.

Som Dilma Rousseffs tidligere vicepræsident er det nu Michel Temer, der skal lede det enorme land. Selv mener den suspenderede præsident, at Michel Temer er hovedbagmanden bag rigsretssagen mod hende, som Dilma Rousseff flere gange har kaldt et ”statskup”.

Ny præsident upopulær

Brasiliens mere end 200 millioner indbyggere har ikke selv valgt deres nye præsident, og Michel Temer er heller ikke meget mere populær end den nu afsatte Dilma Rousseff, som han har stået bag som vicepræsident siden 1. januar 2011.

Det forklarer Danmarks ambassadør i Brasilien, Kim Højlund Christensen.

- Den brasilianske befolkning kan jo godt se, at Temer som Dilmas vicepræsident gennem 5,5 år også har et ansvar for den situation, Brasilien er i.

Det blev ikke bedre, da Michel Temer i maj præsenterede sit nye ministerhold; det første siden 1970’erne uden en eneste kvindelig minister.

- Herovre i Brasilien er Temers regering bredt blevet kritiseret i medierne for udelukkende at bestå af hvide mænd i det multietniske samfund, som Brasilien er, siger ambassadør Kim Højlund Christensen.

Dertil måtte tre af de nye ministre træde tilbage som følge af korruptionsanklager inden for en måned.

Anstrengt forhold mellem Rousseff og Temer

75-årige Michel Temer var indtil sin udnævnelse som fungerende præsident leder af Brasiliens største parti, PMDB, der siden 2011 har siddet i koalition med Dilma Rousseffs parti PT. I marts valgte partiet så at træde ud af regeringen, og 12. maj dannede partiet en ny regering med oppositionspartiet PSDB.

De to politikeres forhold var allerede anstrengt sidste år, hvor den daværende vicepræsident Temer sendte et brev til Dilma Rousseff, hvor han brokkede sig over ikke at have nok indflydelseregeringens politik.

I april blev en lydoptagelse lækket til pressen, hvor Michel Temer holdt en tale, som om han allerede var præsident - noget han ved en fejl havde sendt til en gruppe parlamentarikere, sagde Michel Temer efterfølgende til den brasilianske presse.

Reformer i vente

Modsat Dilma Rousseff, der ikke har været valgt til noget embede, før hun blev valgt til præsident i 2010, har Michel Temer en lang parlamentarisk karriere bag sig, og dermed også nogle stærke politiske venskaber i parlamentet, fortæller ambassadør Kim Højlund Christensen:

- Temer har bedre fat i politikerne i nationalkongressen og har været formand i deputeretkammeret (Brasiliens underhus, red.), så hans netværk i nationalkongressen er bedre end det, Dilma havde.

Derfor kan brasilianerne ruste sig på at få en langt mere reformivrig præsident i Michel Temer, hvis første opgave bliver at få Brasiliens skrantende økonomi på ret køl igen. Den brasilianske økonomi bløder nemlig efter et årti med buldrende vækst. Sidste år havde landet en minusvækst på næsten fire procent - og samme negative udvikling ventes igen i går.

- Der vil blive tale om at trimme finanspolitikken, og der skal gennemføres besparelser især på pensionsområdet, arbejdsmarkedslovgivningen og skatterne, forklarer Kim Højlund Christensen.

Ny præsident i 2018

Michel Temer kommer dog - efter eget udsagn - kun til at være præsident, til perioden udløber. Han har nemlig sagt, at han ikke vil stille op ved det næste præsidentvalg ved udgangen af 2018.

- Da han skulle danne sin regering, skulle han overbevise oppositionspartiet PSDB om at bakke ham op, og det har ligget i kortene, at han under alle omstændigheder ikke ville stille op til den kommende præsidentvalg, siger Kim Højlund Christensen.

FacebookTwitter