Danmarks ambassadør i Filippinerne: Et spørgsmål om tid, før militæret generobrer belejret by

Blodige kampe mellem militæret og islamiske oprørsgrupper i den belejrede by Marawi fortsætter for fjerde dag i træk.

Det filippinske militær har i dag og i går bombet de dele af Marawi, hvor de islamistiske oprørere menes at holde til. (Foto: Ted Aljibe © Scanpix)

Blodige kampe mellem islamistiske oprørsgrupper og det filippinske militær fortsætter i byen Marawi, som siden tirsdag har været belejret af to lokale terrorgrupper, hvilket har fået langt de fleste af byens 200.000 indbyggere til at flygte.

Belejringen af byen begyndte tirsdag, da regeringsstyrker ransagede det formodede tilholdssted for en af verdens mest eftersøgte terrorister, Isnilon Hapilon, som er på FBI's mest eftersøgte-liste og leder af Abu-Sayyaf-terrorgruppen.

Isnilon Hapilon undslap, og den fejlslagne ransagning fik terrorgrupperne Abu-Sayyaf og Maute til at belejre byen. De blodige kampe mod militæret har indtil videre kostet 44 livet.

Begge terrorgrupper, der hver især vurderes til at bestå af omkring 200 personer, har svoret troskab til Islamisk Stat.

- Lige nu er situationen den, at størstedelen af de 200.000 indbyggere i Marawi har forladt byen og søgt tilflugt i en nærliggende by, mens hæren ved hjælp af raketter, helikoptere og specialstyrker er i gang med at genvinde kontrollen og fjerne de islamistiske oprørsgrupper, der har belejret byen.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Filippinerne, Jan Top Christensen, til DR Nyheder.

Han opholder sig for en kort stund i Danmark, men har løbende fået opdateringer fra ambassaden i hovedstaden Manila.

Fra ambassaden lyder vurderingen, at de blodige kamphandlinger og belejringen af Marawi, der ligger i den sydlige del af Filippinerne, snart er et overstået kapitel.

- De (terroristerne, red.) har ingen chance for at vælte styret i byen eller på Filippinerne, så jeg vurderer, at det er et spørgsmål om dage, før militæret og specialstyrkerne har fuld kontrol over Marawi igen, siger Jan Top Christensen.

Betydelig fattigdom skaber radikalisme

Ifølge lokale myndigheder er der i de seneste dages kampe blevet dræbt over 30 terrorister, og blandt dem udenlandske jihadister fra Indonesien, Malaysia og Singapore.

Cirka hver femte filippiner lever under fattigdomsgrænsen, men i Mindanao gælder det for betydeligt flere. Og det skaber en grobund for radikalisme.

Jan Top Christensen, danmarks ambassadør i filippinerne

Det anses som et forsøg fra Islamisk Stats side på at skabe grobund for et eventuelt kalifat i Filippinerne. Ifølge ambassadøren er der dog intet, der tyder på, at de lokale terrorgrupper modtager systematisk støtte fra IS, eller at et eventuelt kalifat er realistisk.

Han peger på, at det er den betydelige fattigdom i området, som skaber grobund for en radikalisering.

- I Marawi og i Mindanao-regionen er der en stor fattigdom. Cirka hver femte filippiner lever under fattigdomsgrænsen, men i Mindanao gælder det for betydeligt flere. Og det skaber en grobund for radikalisme.

- Samtidig findes der desværre rigtig mange våben i Filippinerne. Det, sammen med landets manglende ressourcer til at sikre lov og orden, gør, at det er muligt for små bande- og terrorgrupper at styre områder over en periode, siger Jan Top Christensen.

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, har indført undtagelsestilstand på øen Mindanao i 60 dage. Han udelukker dog ikke, at undtagelsestilstanden kan udvises til flere og større områder, hvis de omtalte terrorgrupper breder sine aktiviteter til andre dele af landet.

Den danske ambassade i Filippinerne har ikke modtaget meldinger om danskere i den belejrede by, og Jan Top Christensen understreger, at det ikke er et yndet turistmål.

FAKTA OM ABU-SAYYAF-TERRORGRUPPEN

  • Abu-Sayyaf blev dannet med støtte fra Osama bin-Ladens svoger Muhammed Jamal Khalifa i 1991.
  • Gruppen var i mange år regnet som en del af det militante netværk al-Qaeda.
  • Siden har den islamistiske bevægelse dog erklæret troskab til Islamisk Stat (IS).
  • I begyndelsen havde Abu-Sayyaf mange mujahedin-krigere med erfaringer fra Afghanistan.
  • Gruppen kæmper for islamisk selvstyre på Filippinerne, et land hvor 80 procent af befolkningen er katolikker.
  • Abu-Sayyaf har gennemført en række blodige angreb i Filippinerne gennem årerne, og de er kendt for at stå bag bortførelser, halshugninger og afpresning.
  • I USA betegnes Abu-Sayyaf som en terrororganisation.
  • Kilder: NTB, AFP, Ritzau.