Danmarks ambassadør i Tyrkiet indkaldt til møde efter afbrænding af Koranen

Det tyrkiske udenrigsministerium kalder afbrænding af Koranen og det tyrkiske flag for en hadforbrydelse.

Tyrkiet fordømmer det, de beskriver som islamofobi i Europa.. (Foto: © ADEM ALTAN, Ritzau Scanpix)

Det er anden gang på en uge, det sker, og nu er den danske ambassadør i Tyrkiet, Danny Annan, indkaldt til et møde.

- Vi fordømmer på det kraftigste, at hadforbrydelserne begået i Danmark 24. marts mod vores hellige bog, Koranen, og vores glorværdige flag fik lov at blive begået igen 31. marts under Ramadanen, lyder det i en pressemeddelelse fra det tyrkiske udenrigsministerium.

I pressemeddelelsen kommer det tyrkiske udenrigsministerium ikke ind på, hvad der helt præcis er sket. Men ifølge tyrkiske medier så er der tale om en demonstration, der fandt sted ude foran den tyrkiske ambassade den 24. marts og i dag, fredag den 31. marts.

Det var den samme gruppe, der stod bag demonstrationerne begge gange. Her livestreamer Facebook-gruppen "Patrioterne går Live" ude foran ambassaden, hvor de brænder Koranen og det tyrkiske flag af.

Danmarks ambassadør i Tyrkiet, Danny Annan, blev i dag indkaldt til møde i Ankara. (Foto: © Udenrigsministeriet, Ritzau Scanpix)

Tyrkerne kalder det islamofobi og racisme

I videoen står to mænd og en kvinde ude foran ambassaden i København med et banner med teksten "Fuck Islam". Den ene mand har bundet en hundesnor om Koranen, som han trækker rundt på gadehjørnet.

Herefter smider han den i en engangsgrillbakke og brænder den af.

- Vi gentager, at det er absolut uacceptabelt at tillade afskyelige handlinger som dette under dække af ytringsfrihed. Vi har også noteret, at man insisterer på at gentage fejlen, skriver Udenrigsministeriet i pressemeddelsen.

Danny Annan er derfor blevet indkaldt til et møde i Ankara tidligere i dag, hvor han er blevet informeret om, at Tyrkiet tager kraftig afstand til handlingerne.

Det tyrkiske udenrigsministerium kalder de gentagende handlinger for "et tydeligt bevis på hvordan islamofobi, xenofobi, diskrimination og racisme er vokset i Europa på det seneste".

De skriver også flere gange, at de mener, handlingerne bevidst finder sted under Ramadan.