Dansk-afghaner er i kontakt med flere kvinder i Kabul: De har ikke tænkt sig at give op

De afghanske kvinder i Kabul er parate til at kæmpe for deres rettigheder, lyder det fra dansk-afghanske Tahmina.

Kvinde og børn i Kabuls gader. Billedet er fra den 7. august 2021. (Foto: Sajjad Hussain © Ritzau Scanpix)

Rettelse: I artiklen stod der oprindeligt, at Tahmina gennem sit arbejde besøgte Kabul for få uger siden. Det har efterfølgende vist sig ikke at være korrekt. Tahmina interviewede personerne i Kabul fra Danmark.

Taliban erklærede krigen for slut, efter de i weekenden indtog Afghanistans hovedstad, Kabul. Den fundamentalistiske bevægelse kontrollerede også Afghanistan fra 1996 til 2001, hvor de afghanske kvinder havde meget indskrænkede rettigheder. Derfor lover det ikke godt for de fremskridt, kvinderne har gjort, siden Taliban sidst var ved magten.

Men kampen for de afghanske kvinder i Kabul er ikke slut ifølge dansk-afghanske Tahmina. Den er først lige begyndt.

- De er forberedt på, at der kommer til at være et oprør mod Taliban. For ikke at give afkald på de ting, de havde før Taliban, siger Tahmina.

Tahmina, hvis efternavn vi ikke bringer for hendes familie i Afghanistans sikkerheds skyld, flygtede med sine forældre fra Afghanistan i 90'erne til Danmark, hvor hun nu bor og arbejder.

Korrespondent: Det ser ikke godt ud for kvinderne

Hun følger udviklingen i Afghanistan tæt, mens hun løbende er i kontakt med sin familie og sit netværk i Kabul. Ifølge Tahmina er kvinderne, som hun er i kontakt med i Kabul, klar til at kæmpe for, at tilbagerulningen af kvindernes rettigheder ikke bliver alt for nem for Taliban.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan Taliban generobrede Afghanistan, kan du se denne explainer:

Men Philip Khokhar, DR's asienkorrespondent, sagde i går, mandag, at udsigterne til livet som kvinde i Talibans Afghanistan er dårlige.

- Det ser altså ikke godt ud for kvinder og piger. Jeg tror ikke, at der er særlig mange kvinder, som er vågnet op i dag (mandag, red.) og ikke er bekymret for deres fremtid.

Men nogle af de kvinder, Tahmina har været i kontakt med, har allerede fattet mod.

- Jeg tror ikke, at Taliban er klar over, at kvinderne i Kabul ikke bare vil give op. Det er ikke de samme kvinder i Kabul, som de har mødt i provinser, siger hun.

Taliban-soldat i Kabul. Billede fra den 17. august 2021. (Foto: Javed Tanveer © Ritzau Scanpix)

Gennem sit arbejde interviewede Tahmina for få uger siden flere personer i Kabul fra Danmark, hvor især kvindernes indtrædelse på arbejdsmarkedet har ændret kvindeopfattelsen. En udvikling, som hun ikke mener de afghanske kvinder ønsker at lade Taliban rulle tilbage. Særligt en af de kvinder, Tahmina har været i kontakt med, har ikke tænkt sig at opgive de sidste mange års udvikling.

- Hun har ikke tænkt sig at opgive hverdagen, som hun kender den. For hendes egen skyld og hendes børns skyld, siger Tahmina.

Ifølge Tahmina holder mange af de afghanske kvinder kontakt med hinanden og omverdenen på bestemte apps og i facebookgrupper, som undgår Talibans søgelys. Tahminas kontakter i Kabul fortæller, at en stor gruppe af de kvinder, hun har talt med, vil møde op på deres arbejde på lørdag.

Korrespondent: Taliban vil slå hårdt ned på modstand

Men Philip Kokhar er ikke tvivl om, at Taliban er i stand til at slå hårdt ned på modstand, skulle de møde den.

- Taliban er jo undertrykkende mordere. De har slået deres befolkning ihjel i 90’erne, i 00’erne og i 10’erne – de har aldrig skyet nogle metoder, siger Philip Kokhar.

Ifølge Tamina er kvinderne, som hun er i kontakt med, bevidste om den store risiko, ved at gøre oprør mod Talibans retningslinjer.

- Man ved ikke, hvordan Taliban vil reagere, men kvinderne er villige til at tage kampen op, selvom det kan ske at koste dem liv og lemmer, siger Tahmina.

FacebookTwitter