Dansk ambassadør i Tyrkiet: Der lød et tørt smæld

Den tyrkiske befolkning er rystet, efter endnu et voldsomt angreb fandt sted i Ankara i går aftes, fortæller den danske ambassadør i byen.

Eksplosionen skete, da et køretøj ladet med eksplosiver sprang i luften ved siden af en militærbus. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Mange af indbyggerne var ude på gaden i Ankara og hørte derfor braget fra den bilbombe, der sprængte i den tyrkiske hovedstad i går aftes.

Sådan lyder meldingen fra den danske ambassadør i Tyrkiet Ruben Madsen, som selv oplevede angrebet.

- Jeg hørte det meget tydeligt. Det var et voldsomt, tørt smæld, og man var ikke i tvivl om, at der var sket noget alvorligt, siger han til DR Nyheder fra en telefon i Ankara.

Onsdag aften mistede 28 personer livet og 61 blev såret, da en bilbombe detonerede foran det tyrkiske parlament i Ankara.

Ruben Madsen bor kun to kilometer væk fra parlamentet, men en anden person fra danske ambassade befandt sig i endnu tættere på, fortæller han.

- Vedkommende kørte bil kun 100 meter fra, hvor bomben sprængte. Bilen løftede sig simpelthen op. Sådan noget ryster én, og det kommer pludselig meget tæt på.

Ruben Madsen har været ambassadør i Ankara siden 2011. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

Er der danskere involveret?

Få minutter efter angrebet gik den danske ambassade i beredskab, hvilket er standardprocedure.

-Vi sikrer først og fremmest vores familier og sender en kæde-sms ud. Herefter går vi straks i gang med at etablere kontakt til de relevante myndigheder for at få et overblik over, om der er sårede danskere, siger han.

- Heldigvis blev ingen danskere ramt.

Fjerde angreb på et halvt år

Onsdagens angreb i Ankara er det fjerde i rækken i Tyrkiet siden oktober. Flere af angrebene er senere blevet kædet sammen med prokurdiske grupper eller terrorbevægelsen Islamisk Stat.

- Der er vrede og uro blandt den tyrkiske befolkning, der stadig er mærket efter angrebet for en måned siden og angrebet i Ankara i januar 2015, hvor 103 personer mistede livet, siger Ruben Madsen.

Efter en voldsom eksplosion den 12. januar 2016 i et turistområde i Istanbul, hvor 10 blev dræbt og 15 sårede, mindes den tyrkiske befolkning de afdøde. (Foto: OSMAN ORSAL © Scanpix)

Det vigtigste man kan gøre

Selvom det er mindre end et døgn siden, at bilbomben sprængte i Ankara, er tilstandene i byen ved at blive normaliseret.

Udenrigsministeriet fraråder kun rejser til sydlige Tyrkiet tæt ved den Syriske grænse.

Men hvis man som dansker opholder sig i Tyrkiet eller planlægger at rejse derned, så har ambassadøren et vigtigt råd.

- Download Udenrigsministerets app ’UM Rejseklar’. Her vil man altid kunne finde opdateret information og vurderinger fra ministeriet om, hvordan man skal agere. Det er det vigtigste, man kan gøre, siger Ruben Madsen.

Samtidig anbefaler ambassadøren at bruge sin sunde fornuft, hvis man opholder sig i Tyrkiet.

- Tommelfingerreglen er at lade være med at opsøge større forsamlinger, markedspladser og politiske møder. Det anbefaler vi også til vores egne medarbejdere.

Udenrigsministeriets rejsevejledning til Tyrkiet:

  • Der er en betydelig risiko for terrorangreb i Tyrkiet
  • Alle rejser og ophold inden for en radius af 10 km fra Tyrkiets grænse mod Syrien og Irak frarådes.
  • Man bør kun benytte hovedfærdselsårerne og kun bevæge sig uden for hovedbyerne i dagtimerne og aldrig alene.
  • Læs hele Udenrigsministeriets rejsevejledning til Tyrkiet her.