Dansk dagpenge-nederlag i Bruxelles: EU-borgere får hurtigere adgang til dagpenge

Fremover kan EU-borgere i Danmark få adgang til danske dagpenge efter én måned.

Størstedelen af de danske politikere har været imod ændringerne. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det bliver fremover lettere for borgere fra andre EU-lande, der arbejder i Danmark, at få adgang til danske dagpenge.

Det står klart, efter at forhandlere fra Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Europa-Kommissionen i dag er nået til enighed om en revision af den såkaldte forordning 883/04 om social sikring, der blandt andet omhandler dagpengereglerne.

- Dette er et vigtigt skridt for social beskyttelse af vores vandrende indbyggere og arbejdere, skriver beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen på Twitter.

Med de nye regler vil arbejdstagere fra andre EU-lande få adgang til danske dagpenge efter én måneds opsparing i en dansk a-kasse, hvis vedkommende mister sit arbejde. I dag er det efter tre måneders opsparing i Danmark.

Derudover vil EU-borgere kunne tage dagpengene med til udlandet i seks måneder mod tre måneder i dag.

Arbejderen skal dog leve op til en række krav og have arbejdet og været arbejdsløshedsforsikret et helt år i et andet EU-land, inden vedkommende kommer til Danmark.

Danskere skal spare op ét år i en a-kasse for at få adgang til dagpenge.

Kari: Frustrerende resultat

Både den danske regering og størstedelen af oppositionen har været imod ændringerne af dagpengereglerne.

- Jeg synes, det er urimeligt. Jeg synes, at man skal have en længere grad af optjening end det, der bliver lagt op til, lød det tidligere på måneden fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Derfor er Rina Ronja Kari, der er europaparlamentariker for Folkebevægelsen mod EU, også ærgerlig over dagens resultat.

- Vi må bare indse, at vi har tabt. Men det gør ikke resultatet mindre frustrerende, siger hun.

- Det er ikke sådan, at det danske dagpengesystem nu bryder sammen i morgen. Men de nye regler åbner for en masse misbrugssituationer, og det viser endnu engang, at EU blander sig for meget i det danske velfærdssamfund, siger hun.

Rina Ronja Kari er ærgerlig over den nye revision. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Ingen betydning

Dagpengeforslaget er en del af en større revision af EU's lovkompleks om social sikring, som sikrer de grundlæggende rettigheder for de tusindvis af EU-arbejdere, der i dag arbejder i et andet EU-land.

I 2017 var der 124.412 borgere fra andre EU-lande, herunder pendlere, der arbejdede i Danmark.

I det år var der blot 41 EU-borgere, der gjorde brug af muligheden for at få hurtigere adgang til dagpenge i Danmark, og langt størstedelen kom fra Norge, Storbritannien, Sverige og Tyskland.

Ifølge professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Københavns Universitet, der forsker i EU's vandrende arbejdstagere, vil det ikke få nogen betydning, hvis man sætter kravet om tre måneder ned til én måned.

- Med de erfaringer vi har nu, og sådan som systemet er skruet sammen, så er der ikke noget, der skulle få os til antage, at en kortere karensperiode vil få EU-borgerne til at udnytte systemet, sagde hun tidligere på måneden til DR Nyheder.

Facebook
Twitter