Dansk-egypter forudså demonstrationerne

Dansk-egypteren Cherif El-Ayouty skrev i maj sidste år et personligt brev til Egyptens præsident Hosni Mubarak. Her forudså han Mubaraks fald i det nye år.

Dansk-egypteren Cherif El-Ayouty skrev i maj sidste år et personligt brev til Egyptens præsident Hosni Mubarak. Her forudså han Mubaraks fald i det nye år. (Foto: Sisse Stroyer © Scanpix)

Tilbage i maj 2010 gik den 64-årige dansk-egypter Cherif El-Ayouty i blækhuset og forfattede et længere brev til præsidenten i hans fædrene land, Hosni Mubarak.

I brevet lod Cherif El-Ayouty præsidenten forstå i utvetydige vendinger, at tiden var kommet for hans afsked. At uroen ulmede i den egyptiske befolkning.

- Jeg skrev til Mubarak, at tiden var inde. At han ikke ville komme til at overleve 2011. Måske fysisk, men ikke politisk, siger Cherif El-Ayouty og fortsætter.

- Du, Mubarak, må gøre et eller andet, skrev jeg. Du må forklare dit folk, hvad det er, du vil gøre for dem. Du må ikke lade dem være i uvidenhed om fremtiden. Der kommer en dag, hvor det hele eksploderer, fordi de ikke kan mere. Du har holdt dem på sultegrænsen, og egypterne har i årevis kun kunnet fokusere på, hvordan de skal få mad på bordet til deres familier.

- I brevet skrev jeg også, at Mubarak snarest muligt burde overgive sin magt til en mand som Mohamed ElBaradei. At ElBaradei var og er Mubaraks eneste mulighed, for han kan skrive et helt nyt kapitel i Egyptens historie. Egypterne vil ikke acceptere, at du, Mubarak, placerer en af dine egne i stolen, for de vil have rigtig og ægte forandring i landet.

Kunne se det komme

Cherif El-Ayouty har boet i Danmark siden slutningen af tresserne, men er født i Egyptens hovedstad Kairo. Samtidig er han ud af en meget velhavende militærfamilie. Hans far er blandt andet tidligere general i Egyptens hær.

Sammen med sin danske kone Susanne har Cherif El-Ayouty gennem sin familie i Egypten kunnet se og iagttage situationen eskalere særligt gennem det seneste år, og hvor det bar hen i landet, der lige nu hærges af voldsomme optøjer og uroligheder mellem demonstranter i flere storbyer.

- Det var kun et spørgsmål om tid. Men stadig på tide, må jeg sige. Egypterne burde have gjort det her for 10 eller 15 år siden. Men nu kom oprøret så. Nu blev de presset for meget. Folket kunne ikke presses mere. Manglen på arbejde, den dårlige økonomi, den totale mangel på politisk deltagelse og mangel på frihed. Det var på tide, at det skete, siger Cherif El-Ayouty.

Han fortæller desuden, at han har afviklet alle sine aktiver og interesser i landet inden for det sidste år, da usikkerheden om fremtiden i landet blev ham for meget.

Mubaraks sidste handling

- Jeg kunne se, at det ikke længere gik. Han burde være gået af sidste år. Det hele var og er totalt kaotisk, og intet fungerer. Egypten er et land, der er ved at bryde sammen og som er ædt op indefra af en korruption, der har ødelagt det, siger Cherif El-Ayouty.

Men Cherif El-Ayouty har stadig bevingede ord tilbage til den pressede præsident Mubarak, som i disse timer klamrer sig til den magt, der har været hans i snart 30 år.

- Jeg mener, Mubarak bør trække sig tilbage inden for nogle måneder, men forinden vil jeg gerne sige: Du, Mubarak, bør starte med at vise din gode vilje ved at skifte Egyptens forfatning, så der aldrig igen vil komme en som dig, der vil sidde i stolen på livstid. Og du bør stoppe den vold, som dit politi og sikkerhedsstyrkerne udøver mod deres eget folk. Følg militærets gode eksempel. Man skal ikke arbejde mod sit folk, men for sit folk.