Dansk ekspert om krydstogtskibs kamp: Jeg er fortrøstningsfuld

Krydstogtskib, der evakueres, er i en 'stabil fase', mener ekspert.

Krydstogtskibet Viking Sky fik motorproblemer i eftermiddags, og evakueringsarbejdet har været i gang siden da. (Foto: Svein Ove Ekornesvåg © Scanpix)

I eftermiddags sendte krydstogtskibet Viking Sky et mayday-kald ud, fordi de havde motorproblemer. Redningsarbejdet er stadig i gang og besværliggøres af hårde vejrforhold.

I skrivende stund er 136 af skibets i alt 1.300 passagerer evakueret, oplyser talsmand for Hovedredningscentralen, Einar Knudsen, til NRK. Men de resterende ombord kan tage det roligt, for der er ikke som sådan fare, siger Michael Hansen, der er uddannet skibsfører og instruktør på Svendborg Maritime Akademi.

- Skibets tilstand er rimelig stabil, når jeg kigger på det med sømandsøjne. Jeg er fortrøstningsfuld.

Han uddyber, at besætningen har fået en motor i gang, kaptajnen har rettet næsen af skibet op mod vinden, og ankeret har stadig fat. Det er alle tre faktorer, der gør, at de er inde i en stabil fase, mener han.

'De har gjort det helt rigtige'

Skibet befinder sig ved Hustadvika, sydvest for Kristiandsund, et par kilometer fra kysten. Den voldsomme blæst sammenholdt med flere hundrede meter dybt vand skaber meget store bølger, fortæller Michael Hansen.

- Når der sker noget utilsigtet, som at motoren stopper, så er man bare en lille prop på vandet, og det kan føles ubehageligt. Det er et barsk område, og der er dybt vand, men skibet er bygget til den slags ting, så det kan sagtens klare det.

Michael Hansen har fulgt evakueringen via medier, og han vurderer på den baggrund, at kaptajnen og besætningen har gjort det helt rigtige, fordi de har valgt ikke at tage nogen chancer ved at begynde en evakuering.

- Vejret er så hårdt derude, og der er så hårde bølger, at skibet ikke selv kan sætte sine redningsbåde og flåder på vandet. Det vil være endnu mere risikabelt. Så kaptajn og besætning har gjort det helt rigtigt, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter