Dansk EU-krisechef: Der er brug for 80.000 ebola-hjælpere

Der er brug for behandlingscentre i provinserne og mange flere syge- og sundhedshjælpere, siger EU-krisechef.

Det er godt nyt for kampen mod ebola, at de 28 EU-lande på et topmøde i Bruxelles er blevet enige om at øge deres fælles bidrag til 7,5 milliarder kroner i bekæmpelsen af den farlige virus.

Der er rigtig mange store opgaver at tage fat på straks, lyder det fra chefen for EU's katastrofeberedskabscenter, Claus Haugaard Sørensen.

- Den største udfordring lige nu er at få skabt et større antal behandlingscentre ude i provinserne, ude i de meget ufremkommelige områder, hvor der ikke er lægepersonale nok, og hvor vejene er dårlige, siger EU's krisechef.

Lang vej for blodprøver

Det tager for lang tid for blodprøver at komme frem til laboratorierne, og det kræver mennesker, fortæller EU's krisechef.

- I øjeblikket har vi planlagt cirka 1000 sengepladser. Men ifølge WHO skal vi nok op på 10.000 sengepladser, og hver sengeplads kræver otte personer, siger Claus Haugaard Sørensen.

Det europæiske katastrofeberedskabscenter vurderer, at 10 procent af de 80.000 sygehjælpere og andet personale, som man har brug for, har international baggrund, mens de øvrige kan komme fra regionen.

Alle informationer samles

En sådan opgradering kræver, at Europa kan sørge for sikkerheden og blandt andet tage sig af eventuelt smittede hjælpere.

EU-krisecentret har oprettet en central - et såkaldt clearinghouse - i Vestafrika, hvor EU, FN og delegationer fra hele verden kan kommunikere og koordinere indsatsen.

Herfra samles alle informationer, så man kan koordinere, hvor der eksempelvis er brug for hospitalssenge og fly.

Også begravelsespersonale er der brug for.

EU's katastrofecenter vil ifølge den danske chef tage kontakt til medlemslandenes sundhedsministre og bede om, at landene gør en ekstra indsats for at mobilisere personale.

/ritzau/