Dansk felthospital og varme telte kunne gøre gavn i Tyrkiet - men de er i brug i krigen i Ukraine

Beredskabsstyrelsen har doneret sit mobile hospital til Ukraine, da krigen brød ud.

Der er hårdt brug for faciliteter såsom mobile hospitaler og telte med varme i jordskælvsramte Tyrkiet og Syrien. (Foto: © Ghaith Alsayed, Associated Press)

Når Beredskabsstyrelsen sender dansk hjælp afsted mod jordskælvsramte Tyrkiet og Syrien, bliver det uden mobile hospitaler og de store telte med indbygget varme i.

Det udstyr er nemlig allerede i brug i Ukraine, fortæller Brian Thøste Christensen, logistikchef i Beredskabsstyrelsen i Herning.

- I krigens start donerede vi Beredskabsstyrelsens mobile hospital til Ukraine, så det er væk nu.

- Det ville ellers have været en god hjælp at kunne byde ind med i den her situation, og faktisk også noget af det, som Tyrkiet selv har bedt om, siger han, men understreger, at udstyret gør gavn i Ukraine.

(Arkivfoto) Daværende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) besøgte Beredskabsstyrelsens felthospital i marts 2022, inden det blev sendt til Ukraine. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Vinterkulden har sat ind

De mobile hospitaler og de varme telte kunne have spillet en vigtig rolle i Syrien og Tyrkiet. For det første fordi redningsarbejdet med at få overlevende ud af murbrokkerne stadig er i gang.

- Emergency medical teams, altså udrykningshold, kan tage imod tilskadekomne og behandle dem. Men det kan vi ikke hjælpe med nu, siger Brian Thøste Christensen.

For det andet fordi vinterkulden og frostgrader har sat ind i begge lande.

- Ligesom i Danmark er det hundekoldt og blæsende, det har sneet, og vejret forventes at blive ved med at være koldt, fortæller generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente.

Derfor er der et akut behov for at skaffe steder at overnatte for de mange mennesker, hvis hjem er ødelagte.

- Der er masser mennesker, der ikke har tag over hovedet, fordi deres boliger er blevet destrueret af det her frygtelige jordskælv. Andre er bekymrede for, at der kommer efterskælv, som gør, at deres huse vil falde sammen. Så vi har massevis af mennesker, der sover under åben himmel i nat, lyder det fra Dansk Flygtningehjælps generalsekratær.

Brian Thøste Christensen fra Beredskabsstyrelsen mener dog ikke, at det nødvendigvis bliver et problem, at det mobile hospital og de tunge opvarmede telte allerede er i brug i Ukraine, fordi andre lande kan træde til.

I stedet for sender Danmark nogle lettere teltpakker afsted. De skal bruges til indkvartering og kontorer til de nødhjælpsarbejdere, der koordinerer hjælpen i Syrien og Tyrkiet.

En beboer betragter skaderne i Kahramanmaras i Tyrkiet. Mere end 6.000 bygninger er styrtet sammen i Tyrkiet som følge af jordskælvet. (Foto: © Abir sultan, Ritzau Scanpix)

Ukrainsk tunnelsyn

Flere danske nødhjælpsorganisationer oplever også, at blikket - og dermed også mange af midlerne - har været stift rettet mod krigen Ukraine i det seneste år.

- Befolkninger og regeringer har været utrolig generøse i forhold til at bidrage til konflikten i Ukraine, men det betyder desværre, at der er en række andre konflikter og brændpunkter, der er blevet mindre prioriteret.

- Nu har vi behov for at rette blikket mod de steder, der er ramt af jordskælv og tilvejebringe mere støtte, fordi befolkningen har et kæmpe behov for det, siger Charlotte Slente fra Dansk Flygtningehjælp.

Det billede genkender Jonas Nøddekjær, der er international direktør for Folkekirkens Nødhjælp.

Han oplever, at der generelt er stort pres på nødhjælpen lige nu.

- Der er ingen tvivl om, at særligt den eurpæiske interesse har været meget fokuseret på Ukraine det seneste år, og dermed er nogle af de store humanitære midler gået i den retning - med god grund. Nu er der yderligere en sårbar siutation, så det er vigtigt, at man kan råbe det internationale samfund op og sige, at der er et stort behov for hjælp.