Dansk feta må ikke hedde feta

EU-Kommissionen har besluttet, at kun græske fetaostproducenter må kalde deres ost for "feta". Danske fetaost-producenter vil nu gå til EF-Domstolen for at få ændret beslutningen.

EU-Kommissionen har besluttet, at kun græske osteproducenter måbruge betegnelsen feta om deres oste. Det vil de danske mejerier nugå til domstolen for at få ændret.

Kommissionen vedtog mandag i Bruxelles beskyttelsen affeta-navnet til fordel for Grækenland, men den flere år gamle stridom fetaen fortsætter ved EF-Domstolen i Luxembourg, loverMejeriforeningen.

- Vi lægger sag an mod Kommissionen, og vi har henvendt os tilden danske regering i håb om, at den vil gøre det samme, siger HansArne Kristiansen, EU-konsulent for Mejeriforeningen i Bruxelles tilRitzau.

Forventer støtte fra regeringen

Ifølge Hans Arne Kristiansen forventer Mejeriforeningen, atregeringen vil støtte den i retssagen, fordi staten og mejerierneallerede har vundet en sag om fetanavnet ved EF-Domstolen.

I den første sag løb Danmark af med sejren, fordiEU-Kommissionen ifølge domstolen havde fejlbehandlet sagen.Mejeriforeningen vurderer imidlertid, at EF-Domstolen også vildømme til fordel for de danske mejerier i en ny sag, selv omKommissionen er gået frem efter bogen i sin seneste feta-afgørelse.Mejeriforeningen forventer desuden, at de tyske og franskemejerisammenslutninger vil gå ind i sagen mod Kommissionen.

Afgørelsen fra EU's landbrugskommissær, Franz Fischler, betyder,at de danske mejerier får en frist på fem år til at finde et nytnavn til den fetaost, de markedsfører i EU-landene.

Årelang strid

Beskyttelsen af feta-navnet til fordel for Grækenland er denforeløbige afgørelse af en årelang strid mellem Danmark ogGrækenland, der går tilbage til 1994, da grækerne søgte EU om at fåfeta-navnet beskyttet. Forsøget mislykkedes i første omgang, daEF-Domstolen underkendte Kommissionens afgørelse.

Kommissionens nye beslutning følger en ekspertkomite, der haranbefalet, at fetanavnet forbeholdes græske producenter, fordiproduktionen og forbruget af feta er koncentreret i Grækenland, ogfordi græsk feta er dominerende på EU's marked.

Dertil kommer ifølge EU-eksperterne, at feta produceret uden forGrækenland fremstilles af komælk og med andre teknikker end dengræske. Danmark har hele tiden hævdet, at feta er navnet på enostetype, ikke betegnelsen på en ost med oprindelse iGrækenland.

Mejerierne og den danske stat har en frist på to måneder til atanlægge en retssag, når EU-Kommissionen om nogle uger haroffentliggjort sin afgørelse formelt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk