Dansk Folkeparti: EU skal ikke håndhæve retsprincipper i medlemslandene

Polen får i disse dage hård kritik fra både EU-Kommissionen og EU-Domstolen.

Årsagen er, at landet i følge EU overtræder EU-traktaten og unionens demokratiske retstatsprincipper.

Men i følge europaparlamentariker Anders Vistisen (DF), så bør EU blande sige udenom nationale anliggender i Polen. Også når det gælder overtrædelse af retssprincipper.

- Jeg mener, det er en glidebane, hvor det bliver svært at se, hvor man skal stoppe. Jeg mener også, det er et instrument, man bruger politisk fra kommissionens side i forhold til, hvornår man rejser sager, siger han.

I weekenden protesterede en halv million polakker imod en ny lov, der med regeringens egne ord vil undersøge russisk indflydelse i Polen. Men som af kritikere frygtes at blive brugt til at udelukke den politiske opposition, når der senere på året skal være valg.

Det er noget, som også Bruxelles har reageret på. EU-Kommisionen tog i går første skridt i en såkaldt traktatbruds-procedure mod Polen netop på grund af den nye lov.

Og Polens problemer med EU stopper ikke der.

I mandags tabte landet en sag ved EU-Domstolen efter et langt juridisk slagsmål. Her blev Polens retsreform fra 2019 dømt i strid med EU's retsstatsprincipper, fordi reformen i følge EU stækker domstolenes uafhængighed i landet.

Men Anders Visitisen mener, det er forkert, når EU håndhæver sine retsprincipper – både når det gælder Polen eller EU's øvrige medlemslande.

- Min principielle holdning er, at man skal lade være med at blande sig, siger Anders Vistisen.

Se hele udsendelsen i Deadline på DRTV