Dansk Folkeparti jagter nye venner på Europas højrefløj

Partiet ønsker en gruppe i Europa-Parlamentet til de EU-skeptiske partier.

Peter Kofod er Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget den 26. maj i år. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Der er brug for at etablere en stor gruppe i Europa-Parlamentet, der kan samle de EU-skeptiske højrefløjspartier og give dem mere gennemslagskraft i europapolitikken.

Det mener Peter Kofod, der er Dansk Folkepartis spidskandidat til det kommende europaparlamentsvalg.

Og han ser gerne, at hans EU-skeptiske parti, der i dag har tre parlamentarikere i Bruxelles, bliver en del af den.

- Jeg har en ambition om, at der etableres en stor, EU-skeptisk og konservativ gruppe til højre for midten. Så må vi se efter valget, hvordan den skal se ud, og hvor stor den bliver, siger Peter Kofod.

- Jeg håber, at det meget store flertal af meget EU-positive politikere i Europa-Parlamentet vil skrumpe efter valget, så skeptiker- og modstandersiden vil stå styrket.

EU-skeptiske partier hver for sig

Langt størstedelen af europaparlamentarikerne sidder i dag i otte politiske grupper, der på mange måder fungerer som partierne på Christiansborg.

Grupperne samler ligesindede politikere fra medlemslandene, og det er her, de udveksler visioner og diskuterer forskellige lovforslag. Europas kristenkonservative partier - heriblandt de danske konservative - sidder eksempelvis i EPP-gruppen, mens de socialdemokratiske partier sidder i S&D-gruppen.

Og jo større gruppen er, des mere gennemslagskraft har den i det daglige arbejde i Europa-Parlamentet.

Selvom de EU-kritiske højrefløjspartier fik et godt valg ved det seneste parlamentsvalg i 2014, sidder de i dag i flere forskellige grupper.

Dansk Folkeparti er sammen med blandt andre Sverigedemokraterne og det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed med i gruppen De Europæiske Konservative og Reformister (ECR).

Det italienske højrefløjsparti Lega, som er en hård modstander af EU's nuværende flygtninge- og indvandringspolitik, sidder derimod i gruppen Et Nationernes og Frihedens Europa sammen med franske Marine Le Pens højrenationale protestparti, Rassemblement National.

Det ungarske regeringsparti Fidesz, som er blevet beskyldt for at se stort på de europæiske retsstatsprincipper, sidder i den store kristenkonservative EPP-gruppe.

Og det tyske højrefløjsparti Alternative für Deutschland, sidder i Europæisk Frihed og Direkte Demokrati sammen med blandt andet brexit-partiet Ukip.

Vil ikke sætte navn på

Det er dog ikke kun Dansk Folkeparti, der ønsker et stærkere samarbejde på den europæiske højrefløj.

Lederen af det italienske Lega-parti, Matteo Salvini, besøgte tidligere på året lederen af det polske regeringsparti, Jarosław Kaczyński. Begge partier ønsker at styrke nationalstaterne og stække EU's indflydelse, og målet var at sondere terrænet for et nyt samarbejde.

Legas Matteo Salvini ønsker at begrænse den magt, Frankrig og Tyskland har i dag i EU. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)

Matteo Salvini udtalte efterfølgende, at mødet havde været ”langt og konstruktivt”.

Peter Kofod understreger, at Dansk Folkeparti ”er godt tilfredse med” at være en del af ECR-gruppen, som i dag er parlamentets tredjestørste gruppe.

Og han tilføjer, at der også er partier, som han ”ikke kan se Dansk Folkeparti være i familie med”.

- Landene i EU er meget forskellige, og derfor er det også nogle forskellige partier, de sender afsted til Europa-Parlamentet. Men jeg vil ikke komme med navne endnu. Det skal nok komme inden valget, tilføjer han.

Selvom han ikke vil nævne specifikke partinavne endnu, så deler han EU-skepsissen med mange af de andre højrefløjspartier

- Jeg skal kæmpe for Danmark og de danske interesser. Jeg tror, at nationalstaterne er bedre til at håndtere en række forskellige udfordringer, end et bureaukratisk EU-system er.

Læs hele interviewet med Peter Kofod og de andre spidskandidater her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter