Dansk forfatter skal ledsage Macron på statsbesøg

En dansk forfatter, der huserer på de franske bestsellerlister, skal sammen med franske ministre og erhvervsfolk ledsage Frankrigs præsident under statsbesøget i Danmark.

Forfatter Malene Rydahl er med i præsident Macrons delegation, når han i næste uge gæster Danmark. (Foto: © Martin Baebler, Martin Baebler)

Navnet Malene Rydahl vækker måske ikke stor genkendelse i Danmark. Men i Frankrig er den dansk-franske forfatter, der har boet i Paris i 23 år, kendt som en klar stemme i debatten om velfærd og skandinaviske samfundsværdier som tillid og fællesskab.

Derfor har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, inviteret den 42-årige forfatter og foredragsholder til at ledsage ham under det franske statsbesøg i Danmark, som begynder på tirsdag.

- Jeg blev en lille smule overrasket, og temmelig rørt, da jeg modtog invitationen. Det er en stor ære, siger Malene Rydahl, der i Frankrig er en efterspurgt foredragsholder om den danske model.

Med franske bøger som bestselleren ”Heureux comme un Danois” (Lykkelig som en dansker), der er oversat til 12 sprog, og ”Le bonheur sans illusions” (Lykke uden illusioner) er Malene Rydahl blevet Frankrigs førende lykkeekspert og underviser blandt andet på elitehandelsskolen HEC i Paris.

Malene Rydahl (Foto: © Martin Baebler, Martin Baebler)

-I Frankrig kan man tydeligt mærke, at vi nu har en præsident, der er en stærk fortaler for den skandinaviske model. Det samme gælder i øvrigt Frankrigs undervisningsminister, Jean-Michel Blanquer, der også er meget opmærksom på værdier i det danske skolesystem som fællesskab, forståelse og empati, siger Malene Rydahl.

Ministre, erhvervsleder og cykelløbsdirektør

Når den franske delegation med pomp, pragt og præsidenten i spidsen lander i Danmark til det første franske statsbesøg i 36 år, vil det vrimle med franske ministre, virksomhedsledere, videnskabsfolk og sågar direktøren for cykelløbet Tour de France, Christian Prudhomme.

Øverst på den politiske agenda, når Macron mødes med sin danske kollega, Lars Løkke Rasmussen, står sikkerhedspolitik, ytringsfrihed og EU, særligt immigration og reform af eurozonen, som er to områder, hvor Danmark og Frankrig har flere politiske uenigheder.

Også erhvervslivet er en høj prioritet, og det forventes, at der i forbindelse med statsbesøget vil blive underskrevet flere aftaler om investeringer i de to lande.

Op til besøget har der ligeledes været intense forhandlinger om en dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Frankrig, men ifølge Elyséepalæet er det endnu uklart, om forhandlingerne udmunder i en aftale under det franske visit i København.

Og danske sportsfans, de kan håbe på, at Tour de France-bossens tilstedeværelse i præsidentens rejsefølge kan tyde på, at det årelange danske lobbyarbejde for at Danmark skal lægge asfalt til en eller flere etaper af verdens største cykelløb bærer frugt.

Håber på klassens time i franske skoler

Under det todages statsbesøg – der også byder på gallamiddag på Christiansborg Slot med Dronning Margrethe som værtinde – håber forfatter Malene Rydahl at få det franske præsidentpar engageret i en diskussion om dansk inspiration i det franske skolesystem:

- Jeg drømmer om, at vi i Frankrig får indført empati-undervisning i skolerne; dét, vi i Danmark ville kalde for ’klassens time’, hvor man skaber en form for forståelse og fællesskab for hinanden. Det vil virkelig gavne det franske skolesystem, siger Malene Rydal, hvis seneste bog særligt tager udgangspunkt i generationen af gymnasieelever.

- Der undervises i filosofi på næsten alle niveauer i de franske skoler, men ikke i forståelse og fællesskab. Det franske skolesystem er meget elitært, og det betyder, at der i alle årgange er mange, som følger sig underlegne. Men undersøgelser viser, at den nye generation af franskmænd efterspørger tillid. De efterspørger bud på, hvordan man lever et værdifuldt og meningsfuldt liv, også på arbejdsmarkedet. Og her har Danmark altså succes. Det håber jeg at få mulighed for at tale med Emmanuel og Brigitte Macron om.

Brigitte Macron, der som præsidentfrue er meget engageret i uddannelse og ligestilling - og selv er tidligere skolelærer - besøger i Danmark bl.a. Rysensteen Gymnasium i København sammen med kronprinsesse Mary.

Det franske statsbesøg begynder tirsdag morgen – efter besøget i Danmark flyver præsident Macron videre til statsbesøg i Finland, der ikke har haft besøg af en fransk præsident i 19 år.