Dansk fotograf i CAR: Håndgranater billigere end chokolade

Den danske reportagefotograf Jan Grarup fortæller gruopvækkende historier om sekterisk vold i Den Centralafrikanske Republik.

Der er omkring 5000 FN-soldater i Den Centralafrikanske Republik. Men det er langt fra nok, mener den danske fotograf Jan Grarup, der i øjeblikket er i hovedstaden Bangui. (Foto: LEGNAN KOULA © Scanpix)

- Den sekteriske vold breder sig i bølger hen over Den Centralafrikanske Republik, og tingene er fuldstændig ude af kontrol.

Sådan beskriver den danske reportagefotograf Jan Grarup situationen i det krigshærgede land. Grarup har i årtier rejst rundt i verdens brændpunkter og er lige nu på opgave i CAR for den franske avis Le Monde.

Muslimer og kristne jagter hinanden

Den tidligere franske koloni har i næsten et år været plaget af vold, efter at muslimske Seleka-oprørere tog magten ved et statskup, der i marts 2013 fjernede præsident Francois Bozize.

Det blev startsskuddet til angreb på kristne landsbyer, der blev nedbrændt og drab og voldtægter fulgte i kølvandet på den muslimske milits' hærgen.

Men situationen er nu vendt. Muslimske militsfolk er på flugt, og i stedet er den kristne anti-balaka milits i gang med etnisk udrensning i muslimske enklaver i landet.

Fotos for voldsomme til at vises

Jan Grarup fortæller, at de fleste af de billeder, han har taget, slet ikke kan vises i avisen. De er simpelthen for voldsomme.

- De vil måske blive brugt senere i eventuelle krigsretssager. Når man dræber folk hernede, så skærer man deres kønsdele af og propper dem i munden på dem.

- Børn får skåret halsen over, og det er hævndrab på hævndrab. Ingen ved hvor og hvornår det sker, men det sker hele tiden, siger Grarup.

Håndgranater billigere end chokolade

Han fortæller, at en muslimsk milits i søndags var på hævntogt i et kristent område og slog ni mennesker ihjel. Det skete som en reaktion på et treårigt barn, der havde fået skåret hovedet af. Og sådanne hævntogter foregår hele tidfen.

- Der er mange våben i omløb hernede. Det koster under en dollar at købe en håndgranat på markedet. Det er faktisk dyrere at købe chokolade end håndgranater, siger Grarup om situationen i hovedstaden Bangui, hvor han befinder sig.

Jan Grarup har rejst i mange af verdens brændpunkter som fotograf. Lige nu er han i CAR. (Foto: Iben Mogensen)

Udrensning minder om Rwanda

Situationen i Den Centralafrikanske Republik minder Grarup om folkemordet i Rwanda, hvor ekstremister fra Hutu-stammen slagtede løs på tutsier og 800.000 mistede livet.

- Jeg dækkede også folkemordet i Rwanda i 1994, og jeg har ikke set noget lignende siden dengang. Det er den samme bestialske vold. Ingen bliver skånet. Der er ikke nogle filtre.

- Det er ikke mænd, der dræber mænd. Det er voksne mænd, som dræber kvinder, børn og alt hvad de kommer i nærheden af. Det er etnisk udrensning fuldstændig, som man så det i Rwanda.

- De kristne militser vil have alle muslimer ud af landet. Og muslimerne kan ikke flygte ud af de enklaver, de bor i - prøver de på det, så bliver de slået ihjel, siger han.

For få FN-styrker

I øjeblikket er der omkring 5000 soldater fra Den Afrikanske Union, som arbejder under et FN-mandat i landet. Og Frankrig har udstationeret 1.600 tropper i landet.

Men Grarup tror ikke på, at de internationale fredsstyrker i landet kan stoppe volden.

- De gør deres bedste, men det kræver meget større styrker, at få det under kontrol. Soldaterne har travlt nok med at få lavet checkpoints og holde tingene i skak. Det ser sort ud, siger han.