Dansk hjælp mod hval-aktivister møder hård kritik

Det er stærkt problematisk, at Forsvaret hjælper det færøske politi med at holde styr på grindeaktivisterne, mener miljøorganisation. Overhovedet ikke, mener regeringen.

Færingernes traditionsrige jagt på grindehvaler bliver ingen i år mødt med hård kritik. (Foto: Eco Images)

Danmark bliver mødt med hård kritik fra miljøorganisationen Sea Shepherd Conservation Society, efter det danske forsvar har sagt god for at hjælpe Færøernes politi i kampen mod de aktivister, der for tiden prøver at forhindre slagtningen af grindehvaler ved de færøske kyster.

Arktisk Kommando, der hører under Forsvaret, har nemlig sendt inspektionsskibene ”Triton” og ”Knud Rasmussen” til den nordatlantiske øgruppe for at assistere det lokale politi i forbindelse med grindefangsterne, som finder sted sommeren over.

Men det er stærkt problematisk, lyder det fra Wyanda Lublin, der er kaptajn på organisationens aktivistskib ”Brigitte Bardot”, som lige nu prøver at sætte en stopper for færingernes traditionsrige jagt på grindehvaler.

- Det er for mig helt uforståeligt, at Danmark – der som EU-medlem er imod hvalfangst, og som samtidig er underlagt love, der skal forhindre hvalslagtninger – overhovedet vil forsøge at retfærdiggøre det her samarbejde, siger Wyanda Lublink til den britiske avis The Daily Mail.

Kun praktisk hjælp

Hos Arktisk Kommando bekræfter kaptajnløjtnant og presseofficer Thomas Bruun de Neergaard, at de to inspektionsskibe befinder sig ved Færøerne, som er en del af Rigsfællesskabet.

Men han understreger, at Forsvaret kun er der for at hjælpe det færøske politi med de mere praktiske opgaver.

- Forsvaret udøver ingen politiopgaver, og medarbejderne kommer ikke i direkte konfrontation med lovovertræderne. Det handler derimod om logistisk støtte til det færøske politi, siger Thomas Bruun de Neergaard og påpeger, at det er normalt, at færøsk politi beder Danmark om hjælp i forbindelse med større aktioner.

Ro og orden

Det bekræfter Niels Erik Nymark Jensen, der chefpolitiinspektør ved det færøske politi.

Han fortæller, at politiet tog fat i Forsvaret, da Sea Shepherd tidligere på året meldte ud, at den vil lave den største søaktion nogensinde mod de færøske grindedrab.

- Vi har i den forbindelse brug for hjælp fra det danske forsvar til at kunne oprette ro og orden til søs. Det færøske politi skal bruge inspektionsskibene til at kunne blive transporteret rundt. Men det er os – og ikke Arktisk Kommando – der står for at opretholde ro og orden, siger chefpolitiinspektøren.

V: Vi skal hjælpe Færøerne

Ifølge Niels Erik Nymark Jensen har der indtil videre fundet fire grindedrab sted på Færøerne, og der er endnu ikke kommet nogen til skade under aktionerne.

Men selvom det har skabt stor international opstandelse – ikke mindst i de britiske medier – og hård kritik af både Færøerne og Danmark, er det ikke noget, der ryster Venstres ordfører for Færøerne, Thomas Danielsen.

- Det er bestemt i orden, at det danske forsvar hjælper politiet på Færøerne. Fra dansk side har vi også sat ekstra politiressourcer af til det, og det er vigtigt, at vi hjælper til. Det er ligesom når der bliver spillet en dansk fodboldkamp. Så er det også nødvendigt med ekstra politi, fordi der er nogen, der udøver selvtægt, hvilket vi ikke tillader i Danmark, siger han og understreger, at grindehvalen ikke er en truet dyreart.

- Der er ikke tale om, at færingerne driver rovdrift på dem, siger Thomas Danielsen.