Dansk Industri: Ukraine kan blive en milliardforretning for Danmark

Der er stort vækstpotentiale i Ukraine, hvis landet kan komme korruptionen til livs.

Ukraines præsident Petro Porosjenko er på officielt besøg i Danmark. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Ukraine kan - på sigt - blive et stort og lukrativt eksportmarked for danske virksomheder.

Derfor mødes Dansk Industri med administrerende direktør Karsten Dybvad i spidsen i dag med Ukraines præsident Petro Porosjenko, der er på officielt besøg i Danmark i dag.

- Hvis først Ukraine får etableret noget, der minder om markedsøkonomiske vilkår på sigt, så er der gode muligheder for at øge den danske eksport til Ukraine med mange milliarder, siger underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen inden mødet med Porosjenko.

Det er blandt andet danske strongholds som fødevarer, grøn teknologi og produkter fra sundhedsindustrien, der skal afsættes til ukrainerne.

- Alene landets størrelse og geografiske nærhed gør Ukraine interessant. Ukraine er ikke et rigtigt interessant vækstmarked i dag, men det har virkelig potentialet til at kunne blive det, forklarer Peter Thagesen.

Korruption og manglende retssikkerhed giver problemer

Der er dog også udfordringer ved at investere i Ukraine, forklarer Peter Thagesen. Han peger dog ikke på sikkerhedssituationen på Krim eller i Østukraine, men derimod udpræget korruption og manglende retssikkerhed ved domstolene.

- For erhvervslivet er det vigtigt, at tingene foregår så transperant og effektivt som muligt. Der er ikke noget, der kan ødelægge en god forretning som korruption eller dårlig retssikkerhed, siger underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

- Det er to ting, vi vil understrege over for præsidenten, at det er vigtigt at få bragt i orden.

Verdensbankens årlige index over, hvor let det er at gøre forretning i et land, har Ukraine bevæget sig fra en 112. plads i 2013 til en 80. plads i 2016. Danmark lå sidste år på en 3. plads.

Facebook
Twitter