Dansk Jehovas vidne i Rusland er kendt skyldig i ekstremisme

Dennis Christensen blev anholdt i 2017, efter at den kristne bevægelse blev forbudt i Rusland.

Dennis Christensen bliver ført væk fra retten i håndjern i januar i år. (Foto: © ANDREW OSBORN, Scanpix)

Et dansk medlem af Jehovas vidner i Rusland er kendt skyldig i ekstremisme af retten i byen Orjol, syd for Moskva.

Han får seks års fængsel, hvilket ligger tæt op af anklagerens krav om seks et halvt års frihedsberøvelse.

Det fortæller DR's Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer, fra retten i Orjol.

Ifølge dommeren har han "aktivt bidraget til fortsættelsen af aktiviteterne for den forbudte religiøse ekstremistiske organisation Jehovas Vidner".

Har siddet fængslet i 20 måneder

Dennis Christensen, som har boet i Rusland i over 15 år, har allerede siddet varetægtsfængslet i 20 måneder.

Han blev anholdt af betjente fra den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, under en gudstjeneste hos Jehovas Vidner i Orjol i maj 2017.

Baggrunden var ændret russisk lovgivning, som erklærer, at Jehovas Vidner er en ekstremistisk organisation, der udgør en trussel mod borgernes sikkerhed og mod offentlig ro og orden.

Enkeltpersoner kan ikke forfølges for deres tro, men formelle strukturer skulle opløses.

Dennis Christensen blev anholdt, fordi anklagemyndigheden mener, at han var leder af gruppen og udbredte ekstremistisk materiale.

- Retssagen mod mig er komplet latterlig. Jeg er ikke ekstremist, jeg har ikke gjort noget kriminelt overhovedet, og jeg burde ikke sidde her, sagde han sidste år til dr.dk.

Dom vil danne præcedens

Amnestys talsperson i Rusland, Alexander Artemyev, sagde før dommen, at det er den første straf mod et medlem af Jehovas Vidner efter ændringen af lovgivningen.

Dagens dom vil derfor danne såkaldt præcedens - altså give en rettesnor for, hvordan straffen skal være i andre sager, som også er på vej gennem retssystemet i Rusland.

Sagen viser, hvordan den russiske stat behandler grupperinger, som anses som illoyale - det gælder også eksempelvis Scientology og nogle muslimske organisationer.

- Vi ser, at staten farer hårdere og hårdere frem mod grupper, som den helt grundlæggende bare ikke kan lide. Sagen mod Dennis Christensen er del af det overordnede angreb på religionsfrihed og forsamlingsret, siger Alexander Artemyev

Strafferammen i sagen var op til 10 års fængsel.