Dansk Jehovas Vidne løsladt efter fem år bag tremmer i Rusland

Danske Dennis Christensen har siddet fængslet siden 2017 under anklager om fremmelse af religiøs ekstremisme.

Danske Dennis Christensen i 2019, da hans dom fængselsdom blev stadfæstet. (Foto: ANDREW OSBORN © Ritzau Scanpix)

Efter fem år bag tremmer i Rusland er danske Dennis Christensen i dag blevet løsladt.

Uden for fængslet ventede omkring 100 mennesker på at tage imod den nu frie dansker - trosfæller, venner, hans russiske hustru, Irina, og DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, som har fulgt Dennis Christensens sag tæt de seneste år.

- Fængslet valgte at sætte Dennis Christensen ind i en lille minibus inde på fængslets grund og så køre ham ud derfra. Så det eneste, Dennis' kone og venner kunne se, var et par hænder, der vinkede ud gennem et gardin, hvor man kunne se, at han havde håndjern på, fortæller Matilde Kimer.

Løsladelsen af det danske Jehovas Vidne skete dog ikke, som hverken venner eller hustru havde troet, det ville, fortæller hun:

- Hans hustru havde blandt andet fået at vide, at han ville få lov til at skifte til almindeligt tøj og ikke være i fangedragt. Men det var han, kunne hun se ind igennem den lille sprække, der var i gardinerne i minibussen. Det var i princippet heller ikke meningen, at han skulle være i håndjern, siger Rusland-korrespondenten, som ikke fik mulighed for at interviewe Dennis Christensen.

Irina Christensen, Dennis Christensens hustru, under et pressemøde i forbindelse med dommen over hendes mand i 2019. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Ritzau Scanpix)

Anholdt under bibelllæsning

Dennis Christensen har siddet fængslet i Rusland, siden han i 2017 blev anholdt under en bibellæsning sammen med andre medlemmer af Jehovas vidner.

I 2019 blev han idømt seks års fængsel for at fremme religiøs ekstremisme ved at have læst op af biblen under et arrangement for Jehovas vidner.

Anholdelsen skete blot en måned efter, at Ruslands justitsministerium havde erklæret Jehovas Vidner som en ekstremistisk bevægelse og føjet den til sin liste over forbudte organisationer. Som konsekvens blev det ulovligt for medlemmer af Jehovas Vidner at praktisere og missionere i landet.

Sagen mod Dennis Christensen blev den første af en hel bølge af retssager mod Jehovas vidner i Rusland, fortæller Matilde Kimer:

- Vi har set lige under 100 retssager og domme mod Jehovas Vidner, og ifølge deres talsmand er mere end 1.700 hjem blevet ransaget. Det vil sige, at der kommer svært bevæbnede mænd ind og leder efter ekstremistisk materiale, og det er for eksempel Jehovas Vidners bibler, siger hun.

- Den lovgivning, som blev vedtaget i 2017, har naturligvis medvirket til, at nærmest alle andre trossamfund end den russisk-ortodokse kirke føler et vist pres, nogle i større, nogle i mindre omfang, fortæller hun.

Tidlig løsladelse udskudt

Dagens løsladelse kommer, efter en domstol i 2020 godkendte en anmodning om tidlig løsladelse.

Den resterende fængselsstraf, som på daværende tidspunkt var på 1 år og 11 måneder, blev ifølge Ritzau skiftet ud med en bødestraf på cirka 38.000 kroner.

Afgørelsen blev dog anket af myndighederne, hvilket har gjort, at Dennis Christensen har måttet vente yderligere to år på sin løsladelse.

Dennis Christensen er født i København i 1972 af forældre, der også er Jehovas Vidner, og han har været medlem af troen hele sit liv. Han har boet i Rusland siden 1995, hvor han flyttede til for at hjælpe med etableringen af Jehovas vidner.