Dansk journalist hører horrible beretninger i Zimbabwe

En dansk journalist, der er sluppet ind i Zimbabwe under dæknavn, fortæller at præsidentvalgkampen i landet bliver mere og mere absurd. Oppositionen forfølges med alle midler.

Robert Mugabe har truet med krig, hvis han ikke bliver genvalgt. (Foto: Desmind Kwande © Scanpix)

Valgkampen i Zimbabwe bliver mere og mere absurd. Oppositionen forfølges med alle midler, censuren er hård og landet er lukket for udenlandske journalister.

Zimbabwe var engang Afrikas spisekammer, nu har landet en enorm arbejdsløshed og en økonomi i frit fald. Samtidig har Zimbabwe verdens højeste børnedødelighed og verdens fjerde højeste forekomst af hiv og aids.

Der er ti dage til vælgerne skal stemme i anden runde af præsidentvalget. Et valg, hvor landets mangeårige præsident, Robert Mugabe, kan tabe til oppositionslederen Morgan Tsvangirai.

Flertal mistet

I marts mistede Mugabes parti Zanu-PF nemlig for første gang siden landets uafhængighed for 28 år siden sit flertal i parlamentet. Tsvangirais oppositionsparti, MDC, fik 99 pladser mod Zanu-PF's 97 af i alt 210.

Det er lykkedes den danske journalist Thomas Amter sammen med et tv-hold fra BBC's nyhedsafdelingen at komme ind i landet under dæknavne og med en udførlig dækhistorie.

Thomas Amter og BBC-holdet møder en politimand, som fortæller, at Mugabes seneste tiltag for at undertrykke oppositionen, er placering af krigsveteraner i landets politikorps.

Bøller i uniform

Krigsveteranerne optræder rundt i landområderne som tæskehold, hvor de truer og intimiderer vælgerne. Ved valget den 27. juni optræder de så i politiuniform for at sikre, at folk kun stemmer på Mugabe.

Den danske journalist hører også flere beretninger om afsides beliggende torturlejre. En BBC-fotograf kommer tæt på og ser friske grave omkring en lejr.

De lokale fortæller, at mange mennesker er blevet bragt til lejren og ikke siden set. Om natten høres skrig fra lejren.

Nødhjælp bruges som afpresning

I en anden landsby fortæller folk de lokale Zanu-PF folk bruger nødhjælp som afpresning.

Her bliver der kun delt majs eller mel fra de internationale nødhjælpsorganisationer til folk, som har et Zanu-PF partikort.

I landsbyen, som i mange andre, er høsten slået fejl og efterhånden er fødevarersituationen ved at blive desperat og altså en brik i valgkampen.

Facebook
Twitter