Dansk-kinesisk professor: Kinas intellektuelle er skeptiske - men mange forstår præsidenten

Mange kinesere synes, præsidenten skal have lov at gøre sine projekter færdige, vurderer professor.

64-årige præsident Xi Jinping har netop fået vedtaget en forfatningsændring, der i teorien kan gøre ham til præsident på livstid. (Foto: JASON LEE © Scanpix)

Kinas folkekongres har netop stemt et forslag igennem, som fjerner grænsen for, hvor lang tid en præsident kan sidde på magten.

Præsident Xi Jinping kan med den nye ændring blive siddende resten af sit liv, men realistisk set vil han formentlig kun sidde en enkelt periode mere end de to, han ellers havde lov til.

Det mener professor i internationale relationer med speciale i Kina ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet, Li Xing. Han har selv kinesisk baggrund, men har boet i Danmark i 30 år.

Når han taler med sit netværk i Kina, er der generel opbakning til præsidentens beslutning:

- Personligt ønsker jeg ikke, at han laver den ændring, og den holdning går igen blandt mange intellektuelle i Kina. Folk er skeptiske over, at et system bliver ændret. Men samtidig siger alle dem, jeg kender, at de forstår, hvorfor han gør det. Det er ikke så sort og hvidt.

Ufærdige projekter

Præsidenten har igangsat vigtige politiske projekter, som mange kinesere gerne ser, bliver gjort færdige, forklarer Li Xing.

- Der er en kollektiv vilje om, at han og kommunistpartiet fortsætter. Ikke for evigt, men præsidenten kan gøre mange ting for landet på en meget effektiv måde.

Bekæmpelse af korruption, forholdet til Taiwan, Tibet og Nordkorea er nogle af de projekter, som præsidenten gerne vil færdiggøre med opbakning fra befolkningen. Og generelt har kinesere en mere pragmatisk holdning til politik, end man har i Vesten, mener Li Xing.

- Samfundet er naturligvis baseret på love og regler, men kinesere er ikke så stædige, når det kommer til den slags. De fleste vil mene, at hvis det er praktisk og nødvendigt, kan de godt ændre på reglerne.

Kina på vej mod toppen

Kina står midt i en historisk afgørende epoke med store muligheder. Med en ny præsident vil der naturligt komme nye projekter og fokusområder, hvilket ikke nødvendigvis er til landets bedste, vurderer Li Xing:

- Situationen lige nu er god for landets økonomiske, militære og forskningsmæssige udvikling. Kina er på vej mod toppen. Og mange kinesere synes, præsidenten har gjort det godt og skal have lov at gøre projekterne færdige.

Den 64-årige præsident, Xi Jinping, har siddet ved magten siden 2012. Han skulle egentlig have givet posten videre i 2023.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk