Dansk-kurder: Afstemning er et stort skridt på vejen til selvstændighed

Selvom kurderne ventes at stemme ja til selvstændighed, så kommer der til at gå flere år, før det bliver en realitet.

En kurdisk kvinde afgiver her som millioner af andre sin stemme under folkeafstemningen i de kurdisk kontrollerede områder i det nordlige Irak. Resultatet om selvstændighed forventes først at ligge klar om et par dage. (Foto: MOHAMED MESSARA © Scanpix)

Mens det kurdiske mindretal i Irak i dag går til stemmeurnerne, glæder kurderne i Danmark sig over afstemningen.

- Det er en stor dag. Lige nu er kurderne i Irak på vej til at løsrive sig fra den irakiske befolkning og vil gerne have retten til selvbestemmelse, siger Mustafa Topal, der er medstifter af Kurdisk Forum.

- Jeg er ret sikker på, at 90 procent kommer til at sige ja, men processen mod uafhængighed kommer nok til at tage flere år, siger han.

Vejen til en egentlig kurdisk stat rækker dog et stykke ud i fremtiden, erkender Mustafa Topal. Afstemningens resultat er nemlig ikke bindende, men giver blot de kurdiske ledere mandat til at forhandle videre om løsrivelse, hvis resultatet bliver et ja.

Derfor får resultatet i første omgang ikke nogen formel betydning. Men Mustafa Topal tror alligevel, at det bliver afgørende.

- Kurdere er den største befolkningsgruppe i verden, som ikke har deres egen stat eller styreform. Det er et skridt på vejen til, at de ikke-anerkendte og oversete bliver hørt, siger han og uddyber:

- Det kommer til at få stor betydning for kurdere og minoritetsgrupper i især lande som Syrien, Iran og Tyrkiet, mener Mustafa Topal.

- Verdenssamfundet kan ikke længere ignorere kurderne

Siden 1991 har det kurdiske mindretal i Irak haft selvstyreområde, og afstemningen om uafhængighed er den første af sin art.

Mustafa Topal ved godt, at processen bliver lang, men han tror, det på sigt vil lykkes.

- Det er ikke så nemt at oprette en stat. Stater er afhængig af andre stater, og af, at andre stater anerkender dem. Det er en lang proces på et eller to år, men jeg tror, det kommer til at ske, for verdenssamfundet kan ikke længere overse kurderne, siger han..

Valgstederne lukker i aften klokken 18.00, og et resultat forventes i løbet af tre dage. Kun Israel har støttet kurdernes ønske om en folkeafstemning, hvor resultatet ventes at blive et stort ja.

Centralregeringen i Bagdad er imod afstemningen, og den irakiske premierminister har sagt, at han vil tage ”de nødvendige skridt til at bevare landet som én enhed”.

Ligeledes er bevæbnede tyrkiske styrker på plads ved Iraks grænse under afstemningen. Tyrkiet har fordømt afstemningen. Mustafa Topal kan godt frygte reaktionen fra de omkringliggende lande.

- Et af vores bekymringspunkter er den stærke alliance mellem Irak, Iran og Tyrkiet. Der er mange ting, som de lande ikke er enige om, men når det kommer til kampen mod kurderne, så er de enige. Så vi er bange for, at der sker noget. Jeg tror ikke at verdenssamfundet vil tillade en invasion, men det kan føre til uroligheder i Kirkuk og Mosul, hvor der bor flest minoritetsgrupper og etniske grupper sammen, siger Mustafa Topal.

Tyrkisk militær afholder en militærøvelse på grænsen til Irak i forbindelse med dagens afstemning. Den tyrkiske regering har fordømt afstemningen. (Foto: SEDAT SUNA © Scanpix)