Dansk kvinde frataget retten til at være jøde

En dansk kvinde og hendes tre børn er blevet frakendt retten til at være jøder af en religiøs domstol i Israel. Sagen har gjort hende til hovedperson i striden mellem de ortodokse og moderate jøder i Israel.

En dansk kvinde er blevet hovedperson i striden mellem de ortodokse og moderate jøder i Israel, efter en domstol har frakendt hende retten til at være jøde. (Foto: © Simeon, Stock.xchng)

En dansk kvinde er havnet på forsiden af aviserne i Israel. Hun og hendes tre børn på 7, 9 og 14 år er blevet frakendt retten til at være jøder af en religiøs domstol i Jerusalem. Dermed er hun blevet hovedperson i en bitter, politisk magtkamp i Israel.

Konverterede til jødedommen

For 16 år siden flyttede Tina Hvidbjerg til Israel og konverterede til jødedommen, for at hun kunne blive gift med den mand hun elskede, og for at deres børn kunne vokse op som jøder. I Israel kan skal man nemlig være jøde, for at kunne blive gift med en jøde.

- For min mand var det utroligt vigtigt på det tidspunkt, at jeg skulle konvertere, forklarer Tina Hvidbjerg til DR Nyheder.

Selvom de fleste israelere kender hendes sag, så er der kun få der ved hvem hun er. Og det her er første gang, hun står frem og fortæller sin historie.

Det tog Tina Hvidbjerg et år med hårde daglige studier af de hellige, jødiske skrifter hos en streng rabbiner i Tel Aviv at konvertere. Derefter var hun officielt jødisk.

Under krydsforhør

Men for tre år siden begyndte ægteskabet at gå skævt, og i januar sidste år gik parret sammen til Rabannutet, den lokale, jødiske domstol, for at få en skilsmisse.

Her blev hun krydsforhørt, og spurgt om hun overholdt de strenge ortodokse regler om for eksempel ikke at køre bil. Og om ikke at tænde og slukke lyset om lørdagen, på sabbatten.

Hun svarede ærlig, at det gjorde hun ikke. Og så fik hun den chokerende besked, at så havde hun aldrig været gift, aldrig været jøde og det havde hendes børn heller ikke.

Appellerede dommen

Tina Hvidbjerg appellerede dommen, men den højeste religiøse domstol i Israel skærpede den kun. Og såede derved tvivl om, hvorvidt tusinder af andre konverterede, virkelig er jøder

- Jeg synes simpelthen, det burde tages fra de ultra-ortodokse at kunne tage den slags beslutninger. Det skulle simpelthen høre ind under en domstol, og den skulle ikke være religiøs, siger Tina Hvidbjerg til DR Nyheder.

Med afgørelsen fra den øverste religiøse domstol i Jerusalem blev Tina Hvidbjergs historie forsidestof, fordi titusinder af israelere nu risikerer at lide samme skæbne.

Sagen kommer nu for Israels højeste domstol, Højesteret. Der håber hun at få sin jødiskhed tilbage. Om ikke andet, så for at hendes tre børn kan få en fremtid i det land, som de er født i.