Dansk læge advarer nordmænd mod at købe udskældt it-system: 'Det er helt gak-gak'

Norsk region vil indføre det stærkt kritiserede journalsystem Sundhedsplatformen.

En norsk region har planer om at indføre den stærkt kritiserede it-løsning Sundhedsplatformen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Man kan ikke tro, at der er professionelle folk, der er i stand til at lave så ringe et produkt. Det er synd for politikerne og Region Hovedstaden, at de har haft nogle, der har arbejdet med det her, der tilsyneladende er på grænsen til amatører.

Sådan lød den benhårde kritik fra formanden for for Statsrevisorerne, Peder Larsen, da Rigsrevisionen sidste år færdiggjorde deres undersøgelse af det omstridte it-system Sundhedsplatformen.

Den elektroniske patientjournal, der blev indført i Region Hovedstaden i 2016 og i Region Sjælland i 2018, har blandt andet været skyld i lange ventetider og fejl i tusindvis af recepter. For nylig kom det frem, at 46 personer fik en forkert mængde blodtryksmedicin på grund af fejl i Sundhedsplatformen.

På trods af de omfattende problemer med it-platformen i Danmark, vil den norske sundhedsregion Helse Midt-Norge købe og indføre systemet, skriver NRK.no.

I første omgang er det planen, at det elektroniske journalsystem, der i Norge kommer til at hedde Helseplatformen, skal indføres i landsdelene Trøndelag, Møre og Romsdal.

Advarer nordmænd

NRK har talt med overlæge Jacob Rosenberg fra Herlev Hospital, der fraråder nordmændene at købe det fejlbehæftede it-system.

- Vi har brugt dette system i snart tre år, og vi har fortsat store problemer med det, siger Jacob Rosenberg, som også er regionspolitiker for Liberal Alliance.

Han forklarer, at højtuddannede personer, som har brugt systemet i flere år, stadig ikke kan finde ud af det.

- Det er helt gak-gak, for at sige det lige ud, siger overlæge Jacob Rosenberg til nrk.no.

Stig Slørdahl, der er administrerende direktør i Helse Midt-Norge, forventer dog, at it-systemet vil give det norske sundhedsvæsen et 'stort teknologisk løft'.

- Men vi vil selvfølgelig lære af de fejl, der har været i Danmark, siger han.

Facebook
Twitter