Dansk minister: Vi kan lære japanerne cykelkultur

Pia Olsen Dyhr kørte i går gennem Tokyo på cykel på vej til et møde i det japanske parlament.

Pia Olsen Dyhr nød turen gennem Tokyo på cykel - men nogle steder var den alligevel "skræmmende" (© Den Danske Ambassade i Tokyo)

I Tokyo kører de fleste cyklister på fortovet. Det er det normale. Det er det, forældrene lærer deres børn. Uanset om det egentlig er lovligt eller ej.

Beboerne i Tokyo kender ikke færdselsreglerne for cykler, og det er en af de største forhindringer for, at flere får lyst til at begive sig rundt i storbyen på cykel.

I dag kørte den danske trafikminister, Pia Olsen Dyhr, gennem byen på cykel. Undervejs kørte hun flere steder på fortovet.

Streg uden betydning

- Det var ret skræmmende, fortæller hun. For I Danmark har vi jo ret strikse regler for, at man ikke må køre på fortovet som cyklist. Det får man en stor bøde for, og det er der god grund til.

Mange steder har man en streg på et bredt fortov, der viser, hvor cyklisterne skal være, og hvor fodgængerne skal være. Men de færreste kender betydningen - og endnu færre respekterer det.

- Så man må sige, at vi har noget, vi kan lære japanerne med hensyn til cykelkultur - og måske også med hensyn til hvordan man laver cykelstier, konstaterer den danske minister.

Flere cyklister i gadebilledet

Målet for hendes cykeltur var netop det japanske parlament, hvor hun mødtes med Japans justitsminister Sadakazu Tanigaki, der også er formand for en parlamentarisk komité til fremme af cyklismen i Japan.

I virkeligheden vil den japanske regering gerne have flere cyklister i gadebilledet, men indtil videre trafikken i de fleste bysamfund slet ikke indrettet til cykler.

Fredag morgen skal den danske minister opleve den tidlige japanske myldretidstrafik. Hun skal se, hvordan man får tog til tiden, selv i en millionby. Der kan Danmark omvendt lære noget af Japan, mener hun.

Facebook
Twitter