Dansk mor i Texas: Det handler ikke om våben, men om et sygt, ungt menneske

Mikkeline Hicks mener ikke, at årsagen til skoleskyderier er våben, men derimod en kultur, der gør børn og teenagere syge.

Plejemor og ejendomsinvestor Mikkeline Hicks bor i Houston i Texas, hvor hun har tre børn og tre plejebørn. Hun er dobbelt statsborger og har været i USA i 17 år. (Foto: © (privatfoto))

Opdatering: Artiklen er opdateret med oplysning om, at gerningsmanden blev mødt af politiet ved skolen.

Opdatering: Artiklen er opdateret med oplysninger om, at myndighederne ikke har kendskab til, at den formodede gerningsmand skulle have psykiske problemer.

Debatten om adgangen til skydevåben er igen blusset op i USA efter endnu et skoleskyderi.

Tirsdag blev mindst 19 børn og to voksne dræbt på Robb Elementary School i Uvalde i den amerikanske delstat Texas.

Men spørger man en dansk mor, der dagligt sender sine børn i skole i den samme stat, er problemet ikke adgangen til våben.

- Jeg synes, at det er rigtigt, rigtigt trist, men jeg synes også, at det er rigtig trist, hvis vi gør det her politisk, siger 44-årige Mikkeline Hicks.

Hun bor lidt uden for Houston, hvor hun til dagligt tager sig af seks børn. Tre, som hun har selv sammen med sin mand, og tre, som hun er plejemor for.

'Vil have sine 15 minutters berømmelse'

Hun mener, at det er forkert, når debatten i USA atter kommer til at handle om, hvorvidt man skal indskrænke adgangen til våben og for eksempel indføre skærpede baggrundstjek eller forbyde visse former for automatvåben.

- Det her har ikke noget med våben at gøre, siger hun.

- Det handler om et barn, der har problemer, som ikke har det godt, og som gerne vil have sine 15 minutters berømmelse, siger hun.

Den formodede gerningsmand bag tirsdagens skyderi er ifølge politiet en 18-årig, der også var elev på skolen. Han blev selv dræbt af politiet, men ikke før han var trængt ind i et klasselokale og havde dræbt mindst 21 personer.

Ifølge guvernøren i Texas, Greg Abbott fra Republikanske parti, har myndighederne dog ikke kendskab til, at gerningsmanden skulle have psykiske problemer. Det fortæller han ifølge nyhedsbureauet Reuters på et pressemøde onsdag aften dansk tid.

Motivet er ukendt, men ifølge politiet tyder alt på, at den 18-årige handlede alene. Ifølge Texas-senatoren Roland Gutierrez købte den formodede gerningsmand to skydevåben kort efter sin 18-års-fødselsdag.

Sandy Hook-mor: Forfærdet og rasende

Flere amerikanere kalder derfor igen på strammere våbenlovgivning. Blandt andet Nicole Hockley, der for snart 10 år siden mistede sin søn, Dylan, i et skoleskyderi på Sandy Hook Elementary School i Connecticut.

- På dage som disse er jeg forfærdet og rasende over, at USA ikke har stoppet disse dødelige angreb på vores børn, skriver hun i en debatindlæg i avisen USA Today.

- Våbenvold og skoleskyderier burde ikke ske. Alle børn, der går i skole, bør komme hjem. Sammen kan vi stoppe disse tragedier, skriver Nicole Hockley.

Hun er medstifter og direktør, for organisationen Sandy Hook Promise, der arbejder for at forbyde, at private kan købe den slags stormgeværer, som man bruger i militæret.

Folk sørger foran Robb Elementary School i Texas, hvor mindst 19 børn og to voksne tirsdag blev dræbt. De dræbte børn var mellem syv og ti år gamle. (Foto: © NURI VALLBONA, Ritzau Scanpix)

Men Mikkeline Hicks mener ikke, at våben er problemet.

- Det handler om det miljø, vi har skabt med alle de her ulykkelige børn og teenagere. Og alt det her med sociale medier. Man skal være på en bestemt måde, og man skal have likes, og jeg tror, at det er der, vi skal gribe fat, siger hun.

- Jeg tror udelukkende, at det er der, problemet er, siger hun.

- For hvis man vil have et våben, så kan man skaffe et våben. Det er jeg sikker på, at man kan i mange lande, hvis det virkeligt er det, man vil, siger hun.

Så du tænker ikke, at det med at begrænse adgangen til skydevåben på nogen som helst måde er en del af løsningen?

- Nej. Det er et helt andet sted, vi skal tage fat. Nu svarer jeg ikke på spørgsmålet, men alligevel... For eksempel er min datter på 13 år blevet drillet i skolen, men det stopper jo ikke i skolen, det fortsætter på sociale medier derhjemme, fortæller hun.

- De her børn får det så dårligt. De kan ikke engang gå hjem og få en pause, før de igen skal hen og drilles i skolen. Det fortsætter hele tiden. De bliver ikke inviteret til et eller andet, mens de kan se, deres andre venner blive inviteret. Der er simpelthen så mange ulykkelige børn, siger hun.

Mor: En løsning kunne være flere politifolk

Hendes mand, Eric, er politibetjent, og hun kender personligt nogle af de betjente, der holder vagt på de lokale skoler. De fortæller, siger hun, om ulykkelige børn, og mangel på betjente, så den samme betjent må passe på flere skoler samtidigt.

- Som jeg forstår det, er det også tilfældet i denne sag, at han var på den anden skole, siger hun.

- Hvis han havde været på den skole, så var der ikke så mange, der var døde. En løsning kunne også være, at der kom flere politifolk på hver skole, siger Mikkeline Hicks.

Ifølge flere beretninger blev gerningsmanden dog konfronteret af en politibetjent, da han trængte ind på skolen. Det lykkedes dog ikke betjenten at standse ham, fortæller en talsmand for myndighederne, Steven McCraw, til avisen The Texas Tribune.

Søn ønsker sig pistol

I øjeblikket tænker Mikkeline Hicks meget på de forældre, hvis børn aldrig kom hjem fra skole tirsdag.

- Det kan jeg næsten ikke bære at tænke på. Hvor forfærdeligt det må være for de forældre. Og hvor meget jeg elsker mine børn. Tænk, hvis det var dem, der var blevet skudt i skolen, siger hun.

Hun har talt med sine to teenagebørn om skyderiet. Hendes søn, der er 14 år, ønsker sig en pistol, næste gang han har fødselsdag.

- Han har jo været ude på skydebanen med min mand en gang om måneden og lært at skyde og om våbensikkerhed.

- Så vi opdrager vores børn til, hvordan man skal forholde sig til våben, hvordan skal man passe på og låse dem inde på den rigtige måde, siger hun.

Og hvis man så bliver gal i skralden en dag, der tænker du ikke, at det er farligt at have den slags liggende?

- Nej, ikke hvis man er … Og nu siger jeg noget, der gør danskerne gale... hvis man er mor og far hjemme med sine børn og taler med dem dagligt. Og mor går hjemme, og hun altid har tid til en snak, og hvis man er gal over noget, så ved man, at man kan komme til sin mor eller far. Så tror jeg, at det nok skal gå, siger hun.