Dansk oberstløjtnant: Irakiske våben forsvinder til IS

Dansk oberstløjtnant i Irak mener, at det kniber med irakernes vilje til at gøre det af med IS.

De danske F-16 fly er på vej hjem fra indsatsen mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Irak, men danske soldater fortsætter med at træne irakiske styrker.

Koalitionslandene har indtil nu trænet 14.000 irakiske soldater, der bliver sendt til frontlinjerne for at kæmpe mod IS. Samtidig udruster amerikanerne de irakiske sikkerhedsstyrker med våben, så de bedre kan kæmpe.

Oberst: Våben skifter hænder

Men der er et problem. Det fortæller forsvarschefens udsendte repræsentant i Kuwait, oberstløjtnant Per Hinrichsen til DR's Mellemøstenkorrespondent Puk Damsgaard.

- Så oplever vi jo, at meget af materialet på forunderlig vis forsvinder. Meget af det går til Islamisk Stat. Den irakiske hær kæmper jo stadig i hele det irakiske samfund med korruption.

Også irakernes vilje til at gøre det endeligt af med Islamisk Stat kniber det med, ifølge oberstløjtnant Per Hinrichsen:

- Det oplever vi for eksempel i angrebet med Ramadi (irakisk by, red.), som nu har varet over to måneder. Der sker ikke rigtig noget på trods af, at koalitionen laver det ene forslag efter det andet over for irakerne for at komme ind og gøre det her færdigt, siger Per Hinrichsen.

Danske fly skal hjem til Danmark

De danske F-16-fly fløj den første mission over Irak d. 16. oktober 2014 i kampen mod Islamisk Stat i missionen, der er ledet af USA. Syv danske fly var udstationeret i Kuwait.

Missionen sluttede 1. oktober for de danske flys vedkommende. Flyene bliver om kort tid sendt tilbage til Danmark. Den amerikansk ledede mission er dog ikke slut og fortsætter sammen med blandt andet franskmænd, australiere og briter med at bombe Islamisk Stat.

Du kan se hele Puk Damsgaards reportage i 21Søndag på DR1 i aften.

Facebook
Twitter