Dansk omskæringsdebat vækker opsigt i Israel

Endnu en gang har rituel omskæring af drengebørn skabt heftig debat.

En arbejdsgruppe, der skal lave ny vejledning til ikke-medicinsk omskæring, er ved at smuldre. (Foto: Ronen Zvulun © Scanpix)

Danmark kan være på vej til at gøre ende på jødisk liv i kongeriget.

Så dramatisk bliver en artikel om den danske omskæringsdebat indledt i Israels største gratisavis, Israel Heyom.

Det sker, efter flere læge- og sundhedsfaglige selskaber har forladt en arbejdsgruppe under Styrelsen for Patientsikkerhed, der skulle udarbejde en ny vejledning om rituel omskæring.

Arbejdsgruppen er blevet bedt om at komme med en vejledning i forbindelse med et borgerforslag om forbud mod omskæring, der kom op i Folketinget i 2018, men stadig ikke er færdigbehandlet.

Det har endnu en gang skabt heftig debat blandt modstandere og fortalere for omskæring af drengebørn, som er en vigtig tradition i jødedommen. I sidste uge sagde den danske formand for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, for eksempel sådan her:

- Det er den største krise for det jødiske samfund i Danmark siden Anden Verdenskrig, hvor vi alle sammen måtte flygte over til Sverige.

Og historien er da også blevet relativt stor i Israel, efter det største israelske dagblad, som bliver læst af omkring 40 procent af landets befolkning, har bragt et interview med netop Henri Goldstein.

Det fortæller journalist på tv-stationen i21News i Tel Aviv, Jotam Confino, til DR Nyheder.

- Sådan er det hver gang, der er debat om omskæring i Europa eller andre steder i verden. Så det er langt fra første gang, fortæller Confino.

'Mod essensen af Israel'

De israelske politikere har endnu ikke reageret på historien, som bliver overskygget af Israels kamp mod covid-19.

Men man skal bare kigge på tidligere reaktioner på forslag om forbud mod omskæring, hvis man vil have en idé om, hvad man kan forvente – skulle debatten fortsætte.

- I 2013 var der også europæisk debat om omskæringsforbud. Her var det israelske udenrigsministerium ude og advare om, at det gik decideret imod essensen af staten Israel, og at staten Israel vil gøre alt for at beskytte jøder, der er bosat uden for Israel, siger han og fortsætter:

- Samtidig var der en israelsk parlamentariker, som var ude og advare om, at blev der indført forbud nogen som helst steder i Europa, så ville man fra Israels side instruere ambassaderne i at omskære jødiske børn på ambassaden.

En hård retorik

Sidste gang debatten om omskæring var på sit højeste i Danmark i 2018, advarede blandt andre tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen om, at et forbud kunne udløse en diplomatisk krise mellem Danmark og Israel.

Den israelske ambassadør til Danmark, Benny Dagan, har også i denne omgang været ude at udtale, at han var ”rystet i sin grundvold” over forslag om at gøre omskæring af drenge ulovligt i Danmark. Det er en god indikation for, hvor kraftig reaktionen vil blive, hvis Danmark ender med at indføre et forbud, vurderer Jotam Confino.

- Man skal tænke på, at hver gang der sker noget, der vedrører jøder eller staten Israel, specielt i Europa, og hvis det er noget, der påvirker Israel negativt, så kommer der ekstremt hårde reaktioner.

Her henviser Jotam Confino blandt til premierminister Benjamin Netayahus reaktion, da Anklagemyndigheden ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i 2015 kom med en udmelding om, at den ville undersøge, om Israel havde begået krigsforbrydelser mod palæstinenserne i Gaza under krigen i 2014.

- Netanyau kaldte det decideret antisemitisk. Så hver eneste gang, der sker udviklinger, som truer det jødiske liv i Europa eller som truer Israel, så er reaktionerne fra Israel ekstremt hårde, siger han.

En vigtig, religiøs tradition

Cirka en tredjedel af mænd verden over er i dag omskåret, og ingen steder i verden er det i dag forbudt. Flere steder i verden er omskæring af piger forbudt ved lov - blandt andet i Danmark.

I Danmark bliver der ifølge Sundhedsstyrelsen omskåret omkring 2.000 drengebørn om året af ikke-medicinske årsager. Det er hovedsagligt muslimer og jøder, der af religiøse årsager omskærer deres drengebørn.

For jøder er det væsentligt, at drengebørn bliver omskåret, når de er otte dage gamle.

Ifølge jødisk tradition bliver drenge omskåret, fordi der i jødernes hellige skrifter, Mosebøgerne, står, at en dreng ved at blive omskåret bliver indviet i Abrahams slægt.

Rettelse: En tidligere version af denne artikel indeholdt en grafik, som viste en omskæringsteknik kaldet ”sleeve”-metoden. Den teknik er imidlertid ikke den typiske for jødisk omskæring, og derfor har vi fjernet den fra artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk