Dansk overlæge: Vi spilder italienernes tid med vores dårlige respiratorer

Forsvarets gamle respiratorer kan ikke hjælpe patienter med lungeskader på grund af coronavirus.

Der er hjælp på vej fra Danmark til Italien. Men hvor meget er den værd? (Foto: © FLAVIO LO SCALZO, Scanpix)

Det er ikke ligefrem et imponerende bidrag, Danmark sender til det hårdt corona-prøvede Italien.

Sådan lyder det fra Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, efter at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i går annoncerede, at Danmark blandt andet vil sende et endnu uvist antal respiratorer fra Forsvaret til Italien.

- Selvfølgelig skal vi hjælpe, men noget af det, der springer i øjnene, er de her respiratorer fra Forsvaret.

- De respiratorer har de tidligere tilbudt det civile beredskab her i Danmark under coronakrisen, og nogle regioner – deriblandt min egen – har afvist at lade de her respiratorer indgå i beredskabet, fordi de er for primitive og for gamle, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Italien er det land i Europa, hvor coronaepidemien har udviklet sig mest dødeligt.

Særligt i det nordlige Italien er situation mere end ude af kontrol. Krematorierne brænder i døgndrift, og hæren har kørt konvojer med lig ud af byen Bergamo. Læger i regionen melder om krigslignende tilstande, hvor de er nødt til at beslutte, hvilke patienter, der er værd at behandle - og hvilke man blot må lade dø.

Derfor har italienske myndigheder råbt højt om hjælp. For en uge siden henvendte de sig til Danmark for at få en hjælpende hånd.

'En solid håndsrækning'

Udenrigsministeren meddelte så i aftes, at hjælpen fra Danmark er på vej. Det bliver til det ukendte antal respiratorer, et ubemandet felthospital og 7,5 millioner kroner til italiensk Røde Kors.

- Danmark vil altid hjælpe vores venner og allierede. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan tilbyde vores italienske venner hjælp. Der er tale om en solid håndsrækning og en bred vifte af bidrag, lød det i den forbindelse fra Jeppe Kofod.

Læger og sygeplejersker iført beskyttelsesudstyr på et hospital i Rozzano nær Milano. (Foto: © MATTEO CORNER, Scanpix)

Den italienske ambassade i Danmark har også i bedste diplomatiske stil sendt et tweet ud, hvor der bliver sendt en tak til de danske myndigheder.

Men Joachim Hoffmann-Petersen frygter, at den danske håndsrækning slet ikke er en hjælp.

- Jeg frygter, vi spilder italienernes tid. Og for så vidt også skatteydernes penge. Hvis vi skal hjælpe, så skal vi hjælpe på den rigtige måde med noget, de har brug for, siger han.

Forsvaret oplyser til DR, at der er tale om to typer respiratorer. Den ene er en Draeger oxylog 1000 og den anden er en Wenmann-respirator. Begge er ret simple respiratorer, der bliver brugt i nødsituationer.

Det forklarer Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør ved Sygehus Sønderjylland og formand for intensivgruppen i Region Syddanmark.

- I Forsvaret kan de bruges til for eksempel en soldat, der er blevet skudt i benet og er bedøvet, og som derfor ikke selv trækker vejret. I den situation kan du godt bruge den til at hjælpe med vejrtrækninger, siger han.

Kan ikke bruges til svære lungeskader

Respiratorerne kan til gengæld ikke bruges til patienter med svære lungeskader, som patienter med covid-19, der bliver indlagt på intensiv, har.

- Covid-patienter har et meget alvorligt lungesvigt, og man må sige, at en patient med svær covidsygdom er den ultimative test for en respirator. De her gamle respiratorer kan simpelthen ikke håndtere en covid-patient, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Problemet er ifølge overlægen, at respiratorerne ikke er avancerede nok i forhold til dosering af ilt.

- De her covid-patienter har brug for, at man justerer iltprocenten meget præcist. Hvis de får for meget ilt, så ødelægger man deres lunger, får de for lidt ilt, så virker det ikke. Man risikerer at lave trykskader på lungerne – især på de her patienter, der er så utroligt syge, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Kan aflaste andre steder

Bjarne Dahler-Eriksen er enig i sin kollegas betragtninger. Til gengæld mener han ikke, at det danske bidrag er spild.

- De vil have en hel del patienter, som er lungesyge, men de vil også have patienter, som er lungeraske, og som skal ind på en intensiv afdeling og i respirator, siger han.

Et ungt menneske, der er kørt galt i bil, kan have slået hovedet voldsomt og være nødt til at blive lagt i koma. Og der skal patienten have hjælp til at trække vejret.

- Den patient fejler noget i hovedet, men ikke i lungerne, og kan godt drage nytte af en simpel respirator. Så kan man få frigjort nogle af de almindelige intensive respiratorer og bruge dem til nogle af de svært lungesyge – som for eksempel dem med covidsygdom, siger han.

Nu har situationen herhjemme vist sig at udvikle sig med et meget moderat for ikke at sige let pres på de intensive afdelinger. Kunne man ikke godt have sendt lidt bedre udstyr til Italien?

- Jo, det kunne man godt. Men nu skal man jo huske på, at vores udvikling har været meget begrænset, fordi vi har lukket landet totalt ned. Nu begynder vi at åbne landet, og det vil kunne mærkes på behovet for intensive pladser.

I Sundhedsstyrelsens rapport med prognose for epidemiens udvikling står der, at det med første fase af genåbningen er sandsynligt, at der bliver behov for omkring 300 intensive sengepladser, men at der er 10 procent risiko for, at behovet kommer op på 500 pladser.

- Der får vi brug for vores almindelige udstyr, siger Bjarne Dahler-Eriksen.