Dansk politi anholder hovedperson i sydkoreansk skandalesag

Sydkorea har i ugevis efterlyst Chung Yoo-ra, der er datter af hovedperson i sag, der involverer præsidenten.

Den anholdte Chung Yoo-ra er konkurrence-rytter og har her vundet en medalje ved Asian Games i Sydkorea. Hun er blevet anholdt af Nordjyllands Politi i forbindelse med en sag, der involverer den sydkoreanske præsident. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)

Dansk politi har ifølge sydkoreanske medier anholdt Chung Yoo-ra, som er eftersøgt i forbindelse med en stor politisk skandale i Sydkorea.

Sagen har betydet, at præsidenten i landet, Park Geun-hye, står ansigt til ansigt med en rigsretssag.

Før jul blev der udstedt en arrestordre på 20-årige Chung Yoo-ra, som anklagerne dengang ifølge Reuters formodede var i Tyskland.

Hun er datter af Choi Soon-sil, der er en af den suspenderede præsidents gamle veninder. Choi Soon-sil er beskyldt for at have afpresset store virksomheder til at donere penge til hendes fond - i ledtog med præsidenten.

Det er Nordjyllands Politi, der har anholdt den unge kvinde i Aalborg, skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet er der fire anholdte - deriblandt et lille barn, der blev født i 2015.

Vagtchef hos Nordjyllands Politi Bruno Brix bekræfter over for Ritzau, at politiet har anholdt en sydkoreaner. Mandag formiddag vil der komme yderligere oplysninger om anholdelsen.

Ifølge det sydkoreanske medie Yonhap er datteren anholdt for at opholde sig i Danmark ulovligt. Sydkoreanske myndigheder vil nu bede om at få hende udleveret hurtigst muligt.

Hvis Chung Yoo-ra bliver udleveret til sit hjemland, vil hun blive mødt med anklager om, at hun har lagt hindringer i vejen for efterforskningen i den store sag.

Efter at Chung Yoo-ra ikke havde svaret på gentagne henvendelser fra sagens efterforskningshold, blev hun ifølge Yonhap efterlyst af Interpol.

Den unge kvinde er også anklaget for at have modtaget økonomisk og akademisk støtte fra et prestigefyldt universitet. Støtten var angiveligt en gestus til moren.

Chung Yoo-ra blev først kendt i Sydkorea, da hun vandt guld i ridning ved de asiatiske lege.

Nu er hun altså genstand i præsidentens skandalesag, der har skabt historisk røre i landet.

Horder af folk har været på gaden under de største protester i landet siden 1980'erne.

For få uger siden stemte et stort flertal i parlamentet for at stille præsident Park for en rigsret.

Desuden har landets justitsminister trukket sig tilbage.

/ritzau/

FacebookTwitter