Dansk politi om EU's most wanted: Kriminalitet kender ingen grænser

Ny hjemmeside skal gøre det nemmere for europæerne at tippe politiet om mistænkte for alvorlig kriminalitet.

De efterlyste på den europæiske liste er mistænkt for alt fra terror over svindel til drab, narkotikasalg og menneskehandel. (Foto: Maya Nissen DR Nyheder © eumostwanted.eu/)

Kriminaliteten krydser grænser som aldrig før, og derfor er det afgørende for dansk politi, at også andre europæiske borgere kan tippe politiet om danske eftersøgte.

Det fortæller Michael Kjeldgaard, politiinspektør og chef for Det Nationale Efterforskningscenter, efter europæiske politimyndigheder i samarbejde med Europol har lanceret hjemmesiden Europes Most Wanted.

Hjemmesiden giver de europæiske borgere mulighed for at hjælpe politiet med at pågribe eftersøgte kriminelle - og det kan spille en afgørende rolle i politiets arbejde, siger Michael Kjeldgaard.

- Vi må sige, at kriminaliteten ikke kender grænser på samme måde, som vi kender fra tidligere. Derfor har vi behov for, når vi efterlyser personer, at komme videre ud end nationalstaten Danmark, siger han.

- Det handler ene og alene om at komme ud til et langt større antal mennesker med efterlysninger af kriminelle.

Hvert land kan få to personer på hjemmesiden, og det er Det Nationale Efterforskningscenter, som vurderer hvem, der kommer på listen. Udvælgelsen har fundet sted i samarbejde med landets politikredse.

Kravet er, at vedkommende er eftersøgt for alvorlig kriminalitet, og så er en vis aktualitet også påkrævet, fortæller Michael Kjeldgaard.

Det udelukker dog ikke, at mistænkte fra ældre sager kan dukke op på den europæiske liste over mest eftersøgte.

- Hvis der kommer nye oplysninger, og det på den måde skaber en form for aktualitet, så kan vi ikke udelukke, at der også vil forekomme mistænkte fra gamle sager.