Dansk politichef: Derfor går det galt til demonstrationer i USA

Voldsomme uroligheder i amerikanske byer kunne dæmpes med en anden strategi, lyder det.

En betjent på cykel bruger sin peberspray mod demonstranter i Seattle den 25. juli. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)

De fleste demonstranter er ikke ude på at lave ballade. De vil levere deres budskab og komme i medierne.

Det siger Peter Dahl, der er chef for beredskabet i Københavns Politi.

Han mener, at de seneste ugers voldelige protester i flere amerikanske byer kunne være foregået på en anden måde med en dansk strategi.

Herhjemme begynder indsatsen, før demonstranterne overhovedet er kommet på gaden med deres bannere og protestråb, forklarer politichefen.

- Vi takler demonstrationer helt anderledes end i USA. Hvis vi når dertil, hvor vi bruger deres såkaldte 'riot techniques', har vi faktisk tabt kampen. Det er jo det sidste redskab, der er.

- For os handler det om at skabe en dialog, allerede når vi får en henvendelse om, at nogen vil demonstrere, hvilket også er derfor, at trykkogeren ikke altid eksploderer så voldsomt som i andre lande, siger han.

Skjolde får brosten til at flyve

En del af den dialog foregår ifølge Peter Dahl ved, at den samme indsatsleder tager kontakt til arrangørerne af en demonstration, og at vedkommende fortsætter samtalen med dem på gaden.

- Selvfølgelig har vi nogle love og regler i Danmark, og vi skal sikre, at de ikke bliver overskredet. Men vi kan sammen med demonstranterne finde ud af, hvad de gerne vil, og så kommer vi med retningslinjerne og prøver at finde en løsning inden demonstrationen.

Når det går galt i USA, skyldes det ifølge Peter Dahl, at fronterne mellem demonstranter og politi er så hårdt trukket op.

Når amerikansk politi med varselsskud, chokgranater, tåregas og peberspray skaber en konfrontationslinje foran demonstranterne, er det at kaste brænde på bålet.

- I dansk politi har vi jo for flere år siden droppet at bruge eksempelvis skjolde. Vi anerkendte, at vi skaber en front, der er oplagt til at kaste brosten på. Vi vil hellere ind blandt folk og tale med dem, siger Peter Dahl.

  • Politiet i Seattle bruger peberspray og chokgranater mod demonstranter, der satte ild til skraldecontainere den 25. juli. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)
  • I Seattle gik demonstranter på gaden i solidaritet med byen Portland, hvor præsident Trump i første omgang indsatte de føderale betjente for at sikre ro og orden i gadebilledet. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)
  • I Seattle gik demonstranter på gaden i solidaritet med byen Portland, hvor præsident Trump i første omgang indsatte de føderale betjente for at sikre ro og orden i gadebilledet. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)
  • Tåregas og svært bevæbnede betjente under en protest mod racisme og politivold i Portland. (Foto: CAITLIN OCHS © Scanpix)
  • En demonstrant skyller øjnene efter politiets brug af peberspray i Seattle. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)
  • Også i Oakland har demonstranter været på gaden i protest mod politiet. (Foto: Natasha Moustache © Scanpix)
1 / 6

Få skilt ballademagerne fra massen

Der er altid mindre grupper ved store demonstrationer, som kun dukker op for at lave ballade og få en konfrontation med politiet.

Men her handler det ifølge Peter Dahl om at få adskilt denne type demonstranter fra den fredelige masse uden at få det hele til at eskalere.

- Det er rigtig vigtigt, at vores betjente forstår at håndtere denne lille gruppe, så vi ikke mister vores legitimitet.

- Ellers risikerer vi, at nogle fra den store masse ikke længere ser politiet som deres 'ven'. Så går vi fra at skulle håndtere en lille gruppe til pludselig at have den store masse, og det er det, vi ofte ser i USA, siger Peter Dahl.

Aftalt ballade på klimatopmøde

Ikke alle demonstranter var tilfredse med dansk politis indsats under det store klimatopmøde Cop15 i København i 2009. Det førte også til flere erstatningssager for uretmæssige anholdelser.

Alligevel bruger Peter Dahl klimatopmødet som et eksempel på en situation, hvor politi og demonstranter gik i dialog, inden 'det gik løs', og fandt en vej, som begge parter kunne udnytte til at få deres repektive formål frem.

På trods af dialog inden klimatopmødet i København (cop-15, brugte dansk politi knipler og peberspary under cop-15, men der vil altid være nogle demonstranter, som kun er ude på at skabe ballade, siger chef for beredskabet i Københavns Politi, Peter Dahl. (Foto: christian Als © Scanpix)

- Demonstranterne ville gerne vise verden deres modstand og have nogle gode billeder, så vi aftalte faktisk med dem, at de måtte bryde en vores afspærringer ved Bella Center, (hvor mødet foregik, red.), der ikke var den rigtige afspærring.

- De ville gerne have nogle billeder af civil ulydighed, og vi ville gerne have, at mødet kunne foregå i ro og orden, så det var egentlig win-win, siger Peter Dahl.

FacebookTwitter