Dansk præst i Paris: Det ligner en krigszone

Mindst 80 personer er blevet såret under de voldsomme kampe mellem politi og demonstranter i Paris.

I løbet af dagen har der været voldsomme demonstrationer i Paris tæt ved Triumfbuen. (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt © Scanpix)

Demonstrationerne i Frankrigs hovedstad har udviklet sig til voldsomme gadekampe i løbet af de seneste timer.

Mindst 80 personer er såret, og over 200 er blevet anholdt, oplyser Reuters. Samtidig har brandfolk har været i gang med at slukke en brand i en bygning på Champs-Élysées.

I området omkring Triumfbuen har omkring 5.500 demonstranter samlet sig, og flere steder har aktivisterne kastet sten mod politiet, som har svaret igen med tåregas.

Selma Ravn, der er præst i den danske Kirke i Paris, Frederikskirken, har dagen igennem været vidne til urolighederne, der også har stået på i den gade, hvor kirken ligger.

- Der har været krig i vores gade hele dagen. Det er mega voldsomt, fortæller præst Selma Ravn.

- Der er væltede og brændte biler, brosten er revet op, og der har været tåregas i luften. Det ligner en krigszone.

Frederikskirken er også blevet nødt til at lukke en julebazar midlertidigt, som ellers skulle have været åben her til aften.

  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: LUCAS BARIOULET © Scanpix)
  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: - © Scanpix)
  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)
  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: LUCAS BARIOULET © Scanpix)
  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)
  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: LUCAS BARIOULET © Scanpix)
  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: Alain Jocard © Scanpix)
  • Uroligheder i Paris i dag. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)
1 / 8

- I løbet af dagen har vi haft folk inde i kirken, som ikke kunne komme ud på grund af kampene, fortæller præst Selma Ravn.

En social protestbevægelse

Tal fra det franske Indenrigsministerium fastslår, at der har været op mod 75.000 demonstranter på gaden over hele Frankrig i dag.

Protesterne startede som følge af de stigende afgifter på benzin og diesel, som præsident Emmanuel Macron har indført for at få folk til at vælge et mere miljøvenligt transportmiddel.

Protestbevægelsen, der er blevet kaldt ‘De Gule Vestes Bevægelse’, har dog siden udviklet sig til en bredere kamp rettet mod Macrons økonomiske politik, forklarer DR’s korrespondent, Stéphanie Surrugue.

- Det har udviklet sig til en social protestbevægelse. Demonstranterne er især vrede over den sociale ulighed i Frankrig, reallønsnedgangen og den faldende købekraft, forklarer Stéphanie Surrugue, som tilføjer:

- Situationen er blevet grebet af flere fagforeninger og politiske partier. Både venstrefløjen og højrefløjen vejrer morgenluft og har aktivister på gaden.

Præsident Emmanuel Macron sagde tidligere på ugen, at han har hørt, hvad demonstranterne i de franske byer har sagt. Men han vil ikke droppe nye afgifter på benzin og diesel.

- Jeg sammenblander ikke borgere og deres krav med bøllernes. Jeg vil ikke give efter over for dem, der ønsker ødelæggelser og uro, sagde Macron ifølge Reuters.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter