Dansk prestige-projekt i Kenya er blevet sagsøgt

Projektet skal bygge Afrikas største vindmøllepark til en værdi af omkring 620 millioner euro.

En bevæbnet dreng bevogter sine køer i Turkana-området. Området er et af de fattigste i Kenya og er uden el. Det har Turkana udsigt til at få næste år. (Foto: GORAN TOMASEVIC © Scanpix)

Lovprisningerne af den store dansk-støttede vindmøllepark ved Turkana-søen i det nordlige Kenya har nærmest stået i kø siden projektets start for 10 år siden.

Men nu får projektet kritik i en ny rapport fra det uafhængige medie- og researchcenter Danwatch.

Projektet i Turkana er nemlig løbet på modstand fra lokalbefolkningen, som har sagsøgt det internationale konsortium Lake Turkana Wind Power (LTWP) for at beslaglægge deres jord uden at spørge om lov, siger Louise Voller, der er redaktør på Danwatch-undersøgelsen:

- Til trods for at vi har fået aktindsigt og adgang til fortrolige dokumenter og interviews med lokalbefolkningen, har vi ikke fundet dokumentation for, at lokalbefolkningen er blevet hørt, før konsortiet anmodede om at overtage jorden i 2006, lyder det fra Louise Voller.

Kæmpe investering

Vindmølleparken ved Turkana-søen anses for at være den største private investering i Kenya nogensinde med en værdi på omkring 620 millioner euro.

Bag LTWP-projektet står en række internationale långivere og virksomheder, heriblandt den danske Investeringsfond for Udviklingslandene (IFU) og vindmølleproducenten Vestas, der leverer de 365 møller og ejer 12,5 procent af projektet.

Når vingerne ventes at begynde at dreje næste år, vil Kenya producere mellem 15-20 procent mere energi, og ifølge projektets egne beregninger vil det bringe elektricitet til yderligere 2,5 millioner kenyanere.

Sagsanlæg

Men selv om vindmølle-projektet også sigter på at skabe arbejdspladser og økonomisk fremgang i et af Kenyas fattigste områder, har lokale i Turkana lagt sag an både mod det internationale konsortium og mod den kenyanske stat.

Vestas vil af principielle grunde ikke kommentere den igangværende retssag. Men i et svar til DR Nyheder skriver Vestas, at man betragter Danwatch-rapporten som et partsindlæg.

Og Vestas er ikke bekendt med, at der har været uregelmæssigheder i processen eller i de metoder, som LTWP har brugt, hedder det.