Dansk radio har succes i Afghanistan

To tredjedele af beboerne i Afghanistans Helmand-provins lytter til den danske radiostation Radio Gereshk. Kun to procent lytter til en amerikansk radiostation.

Den danske radiostation, Radio Gereshk, er populær i befolkningen i den urolige Helmand-provins i det sydlige Afghanistan. (© YouTube)

En dansk radiostation har stor succes i Afghanistans sydlige Helmand-provins, skriver Kristeligt Dagblad.

En undersøgelse, som amerikansk militær har foretaget blandt repræsentativt udvalgte beboere i Helmand-provinsen, viser, at den danskproducerede propaganda-radio - Radio Gereshk - løber med ikke mindre end 67 procent af lytterne.

Populærkulturelle indslag

Den amerikanske propaganda-radio må til sammenligning nøjes med bare to procent, mens resten af lytterne fordeler sig jævnt over lokalproducerede radiostationer.

Den danske radiosucces i Afghanistan skyldes ifølge kaptajn og officer i Psyops - enheden for psykologiske operationer - Per Pohlmann, at sendefladen ud over de politiske meldinger primært rummer populærkulturelle indslag.

Radio Gereshk byder blandt andet på en afghansk version af "De ringer, vi spiller" og en udgave af det i Danmark meget populære "Lægens bord" er også på vej til Helmand, hvor mange står uden lægehjælp.

Rock- og hiphopmusik

Samtidig spiller radioen ikke udelukkende traditionel folkemusik, men forsøger sig også med yngre musik fra den rock- og hiphop-scene, der er begyndt at tage form i hovedstaden Kabul.

- Forleden var der en ung afghansk kvinde igennem, som selv sang en sang lige ud i æteren. Det er stort hernede, hvor kvindesynet fortsat er ekstremt undertrykkende, og det viser, at vi har godt fat i lytterne - også i de unge, siger Per Pohlmann, der har det daglige ansvar for den danskproducerede radiostation og nu også skal til at have de amerikanske radioproducenter i skole.

Facebook
Twitter