Tema Krigen i Syrien

Dansk Røde Kors: Donormøde for Syrien er en skønhedskonkurrence

Flere lande snyder med, hvor meget de rent faktisk donerer, ifølge Dansk Røde Kors.

Her på billedet ses en syrisk familie, der er tvunget på flugt fra deres hjem. FN vurderer, at der er akut brug for at indsamle kroner i 2016 til nødlidende syrere og hjælp til nær-områder. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Lande fra hele verden og samtlige organisationer mødes i dag i London for at samle penge ind til nødlidende syrere og flygtninge.

Det er FN, der sammen med Norge, Kuwait og Storbritannien, har inviteret til et såkaldt donor-møde, hvor målet er, at indsamle mindst 53 milliarder kroner.

Men selvom mange lande står i kø for at donere penge til det krigshærgede Syrien og dets nær-områder, så er hjælpen langt fra så stor, som den lyder.

- Mange gange bliver disse donorkonferencer til en skønhedskonkurrence mellem landene, hvor de lægger en masse beløb til deres donationer, som aldrig kommer til at blive udbetalt, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Rødekors, til DR Nyheder.

Ifølge ham har der været donorkonferencer, hvor kun 2/3 dele, af det landene sagde de ville bidrage med, rent faktisk blev betalt.

- Eller hvor man regnede en masse andre ting ind, som udgifter til asylophold derhjemme eller militærindsatser, som jo ikke er direkte bidrag til hjælpearbejdet i regionen, siger Anders Ladekarl.

Og hvis pengene ikke bliver indsamlet, så kan det blive svært at begrænse flygtningestrømmen. For så er der ikke nogen, der vil blive i nær-områderne, forklarer Peter Kofoed, lektor hos Aarhus Universitet og ekspert i nødhjælp.

- Vi har jo oplevet, at en af baggrundene til, at folk begyndte at flygte over Middelhavet var, at madrationen var sat ned med det halve, fordi FN's fødevareprogram manglede penge til at købe mad til flygtninge rundt omkring, siger han til DR Nyheder.