Dansk Røde Kors efter krav om våbenhvile: Angrebene i Syrien er aftaget

Efter FN’s Sikkerhedsråd i går vedtog en våbenhvile i Syrien, har der været færre angreb.

Ghouta har været belejret af det syriske regime siden 2013. Det betyder, at nødhjælp ikke har kunne komme ind i byen, ligesom at syge og sårede ikke har kunne komme ud. (Foto: HAMZA AL-AJWEH © Scanpix)

Det har regnet med raketter over de omkring 400.000 beboere i Damaskus-forstaden Goutha den seneste uge. Over 500 personer har mistet livet.

Men efter FN’s sikkerhedsråd i aftes vedtog en resolution, der skal sikre 30 dages humanitær våbenhvile i Syrien, er der blevet lagt en dæmper på kamphandlingerne.

- Både morterangreb inde i Damaskus, men også luftangreb inde i Østgoutha er virkelig aftaget i løbet af natten, siger Jakob Harbo, der er chef for international support i Dansk Røde Kors.

Der er dog ikke helt fredeligt i området. For flere steder er våbenhvilen blevet overtrådt.

Ting kan ændre sig meget hurtigt i Syrien, så hvis der kommer usikkerhed, stopper vi selvfølgelig, fordi vi har mistet over 60 mennesker allerede, og vi vil ikke miste flere

Jakob Harbo, chef for international support i Dansk Røde Kors

- Der har for eksempel været to morterangreb her til morgen i Damaskus, så det sker desværre stadig, lyder det fra Jakob Harbo.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass har Ruslands udenrigsministerium i løbet af de seneste 24 timer registreret 18 brud på våbenhvilen. Samtidig har Rusland fra tyrkiske kilder fået melding om yderligere fire overtrædelser.

Ifølge Tass skulle de fleste brud være sket omkring hovedstaden Damaskus, mens der også er registreret hændelser i provinserne Latakia, Aleppo og Idlib.

Må vente med nødhjælp

Selvom der nu officielt er våbenhvile i Goutha, er Røde Kors stadig ikke kommet ind til de nødlidende beboere, der ifølge Jakob Harbo har brug for vand, mad, medicin og lægehjælp.

- Først skal alle kamphandlingerne stoppe, derefter går vi i gang med at forhandle med alle de stridende parter for at skaffe adgang. I Østaleppo tog det os tre til fem dage at få forhandlet ting på plads, forklarer chefen for international support i Dansk Røde Kors.

Hvis det lykkes organisationen at komme ind med nødhjælp, er det ikke sikkert, at de kan blive, siger Jakob Harbo:

- Ting kan ændre sig meget hurtigt i Syrien, så hvis der kommer usikkerhed, stopper vi selvfølgelig, fordi vi har mistet over 60 mennesker allerede, og vi vil ikke miste flere.

En våbenhvileaftale med et "men"

På trods af den indgåede våbenhvile er det ikke alle kampe, der vil blive indstillet. Det er nemlig skrevet ind i resolutionen, at det er tilladt at angribe islamister fra grupperne Islamisk Stat, al-Qaeda, Nusfra-fronten samt styrker, der kæmper på deres side.

Og det forbehold vil Iran og Syrien benytte sig af.

- Visse forstæder, der kontrolleres af terrorister, er ikke omfattet af våbenhvilen, og oprydningsaktioner vil fortsætte der, siger den iranske general Mohammad Baqeri ifølge nyhedsbureauet Tasnim, der citeres af Reuters.