Dansk Røde Kors i Mali: Vi har nødhjælp til 12.000 familier

Situationen i det nordlige Mali er så spændt og hård, at Røde Kors endnu ikke kan dele mad, vand, telte og myggenet ud.

Situationen i det nordlige Mali er så spændt og hård, at Røde Kors endnu ikke kan dele mad, vand, telte og myggenet ud. (Foto: Makan Boubacar Sissao © DR)

Når Elise Bjerkrheim, nødhjælpskoordinator for Dansk Røde Kors i Mali, begynder sin arbejdsdag i dag, sker det med en snak med nødhjælpsarbejderne nord på. Hun spørger, hvad der er sket siden i går, og om der er nye behov, som hun skal håndtere.

- Nye behov kan for eksempel være, at nye flygtningelejre er kommet til, at der er brug for mere rent drikkevand, og hospitalerne har brug for mere udstyr, fortæller hun på en knitrende og halvdårlig telefon fra hovedstaden Bamako i Mali.

Det er for farligt

Elise Bjerkrheim har siden september sidste år været udsendt af Dansk Røde Kors som nødhjælpskoordinator i Mali.

Hun fortsætter:

- Vi venter på, at der bliver mere roligt i krigszonen, sådan at vi kan dele nødhjælp som mad, køkkensæt og hygiejnepakker ud. Lige nu er det simpelt hen for farligt.

- Stemningen hos lokalbefolkningen i hovedstaden Bamako er god, men den er også præget af den undtagelsestilstand, som præsidenten erklærede den 11. januar. Den udløber på søndag.

- Vi venter på, at der bliver mere roligt i krigszonen sådan, at vi kan uddele nødhjælp. Lige nu er det simpelt hen for farligt.

Er godt organiseret

Røde Kors har arbejdet i området gennem mange år, så ifølge Elise Bjerkrheim er deres fordel, at de er organiseret godt i krigszonen:

- Både frivillige og ansatte fra Røde Kors tæller op, hvor mange der har behov for hjælp, mens min opgave er at skabe overblik over, hvor nødhjælpen skal sættes ind, og hvordan vi kan hjælpe mest muligt.

Hvad gør Røde Kors for at hjælpe?

Røde Kors uddeler nødhjælpsrationer til familier. En ration til en familie på 7-8 mennesker består af 50 kilo ris, fem liter olie, fire kilo sukker og et kilo salt. Noget mere hvis familien tæller flere medlemmer.

Afhængig af familiens situation kan den også få madrasser, tæpper, telte, myggenet og køkkensæt samt hygiejnepakker.

Andre steder består nødhjælpen af at pleje og behandle mennesker i krigszonen.

- Vi har sendt læger, sygeplejersker, en jordemoder og to kirurger til det nordlige Mali, og vi sørger for, at hospitalerne har kompresbind, medicin og andet udstyr, fortæller Elise.

Røde Kors hjælper på begge sider af konflikten og oplyser parterne om, hvilke regler der er i en krig.

Adgangen er en udfordring

- Det er en stor udfordring at få adgang til de civile, der er fanget midt i kampene. Hvis vi ikke kan komme ind uden at blive bombet, er vi nødt til at holde os fra området. Så derfor arbejder vi hele tiden på at få adgang og oplyse parterne om, at vi er neutrale. Vi har fem lagre i Mali og kan uddele nødhjælp til 12.000 familier, slutter Elise Bjerkrheim.

FacebookTwitter