Lige nu holder en lastbil fra Røde Kors på den saudiske side af grænsen til Yemen. Ladet er proppet med mad, medicin og rensetabletter. Basale ting som kan redde livet for yemenitter, som i flere år har lidt under en hård borgerkrig.
Men lastbilen holder ind til videre stille. Den er nemlig blevet brik i en regional magtkamp mellem Saudi-Arabien og Iran.
Flere vil dø
Konflikten eskalerede, da Houthi-oprørere i Yemen lørdag sendte et missil afsted i retning mod den saudiske hovedstad Riyadh. Missilet ramte ikke, men sauderne blev vrede og beskyldte deres regionale hovedfjende Iran for at have leveret missilet til Houthi-oprørerne.
Nu har Saudi-Arabien blokeret for al nødhjælp til Yemen, og den nye konflikt vil skubbe Yemen ud over kanten, mener Anders Skjelmose, som er programkoordinator i Dansk Røde Kors for Mellemøsten og Nordafrika.
- Flere mennesker vil dø. Hvor mange er ikke til at sige på nuværende tidspunkt, men det her får konsekvenser, fortæller han.
Livsvigtig medicin
Der var i forvejen humanitær krise i Yemen. 17 millioner yemenitter – det vil sige 60 procent af befolkningen – har ifølge FN’s fødevareprogram usikker adgang til mad. Samtidig er cirka 900.000 indbyggere smittet med kolera – det største udbrud af sygdommen i verden.
- Vi har en stor ladning klorintabletter stående på den saudiske side af grænsen, som vi ikke kan få ind, fortæller Anders Skjelmose.
Klorintabletterne er nødvendige for at kunne rense vand, og er en helt essentiel del af kolerabekæmpelsen. Men også medicin ligger bare og venter på at nå de syge yemenitter.
- Vi har insulin, som vi ikke kan få ind i landet. Det er jo livsvigtig medicin til diabetikere. Man kan ikke få medicin i Yemen, så de forsyninger, vi bringer ind, er altså noget, folk overlever på.
Mangel på lægehjælp
Inde i Yemen betyder flere års krig, at det er vanskeligt at få den hjælp ud, som befinder sig i landet. Det fortæller Ana Nery, som er medicinsk koordinator for Læger Uden Grænser i Yemen:
- Infrastrukturen er ødelagt. Og folk kommer ikke til lægen fordi der enten ikke er et fungerende hospital, eller også er der ingen læge. Ikke mindst har folk simpelthen ikke penge til at transportere sig selv eller deres familie hen til en klinik, der virker.
Imens ligger et skib lastet med nødhjælp fra Røde Kors stadig og venter ved Yemens kyst og venter på tilladelse til at lægge til. Ingen ved, hvor længe den saudiske blokade vil vare, men der er håb, fortæller Anders Skjelmose.
- Myndighederne har stillet i udsigt, at de vil tillade humanitær hjælp. Men det skal igennem en øget kontrol, så det kommer til at forsinke forsyningerne.