Dansk rullepølse bliver brugt politisk i Rusland

Historien om bakterier i dansk rullepølse falder naturligt ind i det russiske mediebillede, efter Rusland i sidste uge forbød import af fødevarer fra EU.

- Det passer ind i den russiske historie om, at man ikke bare sanktionerer EU for at straffe, men at sanktionerne har positive sideeffekter, nemlig at man minder hinanden om at russisk mad er bedre, siger ruslandskender Jon Kyst. (Foto: © Teresa Valladares Klüver, DR)

Historien om den danske rullepølse med listeria, som har taget livet af 12 mennesker, er nået frem til russiske medier. Og det er ikke tilfældigt, siger ruslandskenderen Jon Kyst.

- Historien passer ind i en storpolitisk kontekst om et opgør med vesten, siger Jon Kyst, ph.d. i russisk og lektor på DIS, Danish Institute for Study Abroad, et engelsksproget universitet i København.

Han oplyser, at historien har været bragt af det russiske statsejede nyhedsbureau RIA Novosti og derefter på tv-kanalerne NTV og RT på en prominent plads samt hos den russiske public service station Kanal 1.

Russisk importstop

I sidste uge oplyste Ruslands premierminister Dmitrij Medvedev, at Rusland stopper al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge, altså landene, der har indført sanktioner over for Rusland.

- Det passer ind i den russiske historie om, at man ikke bare sanktionerer EU for at straffe, men at sanktionerne har positive sideeffekter, nemlig at man minder hinanden om, at russisk mad er bedre, siger Jon Kyst.

- Det er en del af den patriotisme, der er i Rusland i øjeblikket, siger han.

Belejlig historie

Jon Kyst påpeger samtidig, at man også i Danmark taler om, at det er bedst at købe lokale varer, men han tvivler på, at historien om den danske rullepølse havde nået russiske medier, hvis ikke Rusland netop havde stoppet importen af madvarer fra EU.

- Det er en belejlig historie, og den støtter argumentet om at man skal købe russisk, siger han.