Dansk Scandinavian Star-forening jubler over norsk ja til undersøgelse

Dansk støtteforening håber både på fred til de efterladte og retfærdighed for de skyldige i sagen om mordbranden på Scandinavian Star.

Sidste år gav den norske rigsadvokat Tor Aksel Buch tilladelse til, at norsk politi startede en ny efterforskning af branden på Scandinavian Star. (Foto: Claus Bjørn Larsen © Scanpix)

Sagen om mordbranden på Scandinavian Star bliver gennemgået påny.

Et flertal i kontrol- og konstutitonskomiteen i det norske Storting sagde i dag ja til et forslag om at iværksætte en såkaldt parlamentarisk undersøgelse af myndighedernes håndtering af sagen om Scandinavian Star.

I den danske Scandinavian Star-støtteforening er man begejstret for beslutningen, som kommer næsten 25 år efter den voldsomme brand, der kostede 159 mennesker livet. Det siger medstifter og formand i foreningen, Oluf Husted.

- Vi jubler, siger han til DR Nyheder.

- Det ser ud som om, at kommissoriet kommer til at gennemgå myndighedernes sidden på hænder de sidste 24 år.

Nye undersøgelser allerede i gang

I juni sidste år fik norsk politi og anklagemyndighed grønt lys til at genstarte efterforskningen af, hvem der står bag branden på den skandinaviske færge. Den blev ellers skrinlagt i 1991 efter en dansk lastbilschauffør, som døde om bord på færgen, blev udpeget som den eneste mistænkte.

Også kaptajnen, rederen og Scandinavian Stars direktør blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed. De fik den daværende strengeste straf på seks måneders hæfte, som er en mild type fængselsstraf.

Men nu er norske myndigheder gået i gang med at forfølge det såkaldte økonomiske spor - altså at undersøge, hvem der kan have draget økonomisk gevinst af den omfattende færgebrand.

- Sandheden skal frem

De nye undersøgelser vil forhåbentlig kunne afsløre, hvem de ægte gerningsmænd er, siger Oluf Husted fra den danske Scandinavian Star-støtteforening.

- Der blev udnævnt en skurk, han var godt nok død, og der blev fundet en ejer, der var villig til at gå i fængsel. Og intet af det var rigtigt. Og hvis det ikke er vigtigt at få fundet de rigtige brandstiftere og ejere, hvad er så vigtigt?

Medstifter af foreningen og overlever af branden, danske Mike Axdal, som mistede sin far og bror om bord på Scandinavian Star, udtalte i forbindelse med et retsmøde i går, at han håber, at der snart kan blive sat punktum i sagen.

- Sandheden skal frem én gang for alle, så overlevende og pårørende kan komme videre, og så de, som omkom ombord, kan hvile i fred.

Ransaget af politiet

Selvom man ikke skal forvente en ny dansk undersøgelse af branden, så har det danske politi allerede assisteret det norske politi i deres efterforskning.

I går blev både Mike Axdal og Oluf Husteds private hjem ransaget for beviser i sagen. Det skete kort efter en dommer i Københavns Byret under et lukket retsmøde, hvor Axdal var vidne, gav politiet tilladelse til ransagningerne.

Axdal og Husteds omfattende dokumentation af sagen vil nu blive kopieret og overdraget til norsk politi. Politiet har kun indtil den 7. april til at rejse nye tiltaler i sagen. Her falder sagen nemlig for dens 25 års forældelsesfrist.

FacebookTwitter